17-02-2017 / Martijn Baten

Facebook komt met nieuwe manieren voor het bekijken van video in het nieuwsoverzicht. Gebruikers kijken en delen steeds meer video’s op Facebook. Het online sociale netwerk wil met een aantal nieuwe aanpassingen de beleving voor het bekijken van video’s verrijken. Dit artikel zet de belangrijkste veranderingen over het bekijken van video’s op een rij.

Aanpassingen voor het bekijken van video op Facebook

Video op Facebook werd voorheen altijd in stilte afgespeeld, totdat er op de video werd geklikt. Omdat steeds meer video’s worden bekeken via mobiele telefoons, verwachten gebruikers dat de video met geluid wordt afgespeeld als het volume van de telefoon aanstaat. Vanaf nu volgen video’s daarom de instellingen van de telefoon. Staat de telefoon in stiltemodus, dan is er geen geluid hoorbaar. Is het geluid van de telefoon aangezet, dan wordt langzaam het geluid van de video hoorbaar wanneer er langs de video wordt geveegd in het Facebook nieuwsoverzicht. Gebruikers die nooit willen dat geluid van video’s hoorbaar is, kunnen dit uitzetten via de instellingen in de mobiele Facebook-app.

Geluid aan bij video op Facebook

Verticaal opgenomen video’s, die gemeengoed zijn geworden door Snapchat, worden door de aanpassingen mooier getoond in het nieuwsoverzicht. Sinds vorig jaar test Facebook een grotere voorvertoning voor verticale video’s in de mobiele app. Gebaseerd op positieve feedback van gebruikers is het grotere formaat beschikbaar voor iedereen die video’s bekijkt op een mobiel apparaat (iOS of Android).

Het wordt vanaf nu ook gemakkelijker voor gebruikers om tijdens het bekijken van een video door het Facebook nieuwsoverzicht te blijven scrollen. De video kan worden geminimaliseerd en in de hoek van het scherm doorspelen. Gebruikers kunnen zelf bepalen in welke hoek de video kan doorspelen. Android gebruikers kunnen zelfs de video laten doorspelen terwijl zij een andere applicatie op hun telefoon gebruiken. Dit kan een uitkomst zijn wanneer je tijdens het bekijken van een video wil reageren op een chatgesprek. Deze functie is technisch gezien helaas nog niet mogelijk voor iOS gebruikers.

Minimaliseren van video op Facebook

Naast toepassingen gericht op het nieuwsoverzicht kondigt Facebook aan het streamen van video’s naar TV eenvoudiger te maken. Via een nieuwe applicatie voor TV’s die binnenkort is te downloaden voor Apple TV, Amazon Fire TV en Samsung Smart TV, kunnen video’s van Facebook op een groter scherm worden afgespeeld. De nieuwe app maakt het eenvoudig om videocontent van vrienden, bedrijven en livestreams van over de gehele wereld te bekijken, te delen met vrienden of te bewaren voor later. De introductie van deze nieuwe toepassing is in lijn met de strategie die het online sociale netwerk volgt om meer professionele videomakers hun werk te delen op Facebook. Hiermee wil het blijven concurreren met YouTube dat momenteel nog veel videomakers aantrekt.

Onderstaande video geeft de nieuwste aanpassingen voor video op Facebook weer:

New Ways to Watch Facebook Video

Geplaatst door Facebook op maandag 13 februari 2017