13-05-2016 / Martijn Baten

Facebook Live

Facebook Live wordt de komende weken geleidelijk beschikbaar gemaakt voor alle gebruikers. Met Facebook Live kunnen gebruikers en bedrijfspagina’s live videostreams opzetten. Naast dat vanaf nu iedereen live video kan uitzenden, worden ook een aantal nieuwe functies geïntroduceerd. In dit artikel staan de belangrijkste veranderingen op een rij.

Facebook Live beschikbaar voor iedereen

Facebook Live werd afgelopen zomer geïntroduceerd voor bekende personen en in december toegankelijk gemaakt voor meer gebruikers en bedrijfspagina’s in de Verenigde Staten. Vanaf nu kunnen andere gebruikers ook live videobeelden delen via de iOS en Android apps van Facebook. Eerder dit jaar kondigde Facebook aan dat Facebook Live video’s hoger getoond worden in het nieuwsoverzicht waardoor het voor bedrijven interessant kan zijn om van deze nieuwe functie gebruik te maken om doelgroepen te informeren en betrekken.

Met het uitbreiden van de beschikbaarheid, zijn een aantal nieuwe functies toegevoegd. Zo is het vanaf nu mogelijk om een Facebook Live uitzending te starten in een Facebook groep of evenement. Hiermee kunnen live-uitzendingen voor een selecte groep personen beschikbaar worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardagsfeest dat wordt georganiseerd. Met Facebook Live kunnen personen die niet aanwezig zijn bij het feest, maar wel zijn uitgenodigd, toch meekijken.

Facebook Live uitzendingen zijn ook interactiever geworden. Tijdens een live-uitzendingen kunnen volgers reageren via tekstuele opmerkingen of het gebruik maken van de Live Reactions, de alternatieven voor de like-knop die eerder dit jaar voor het nieuwsoverzicht werden uitgerold. Reacties verschijnen direct na het uitbrengen voor alle gebruikers in beeld en verdwijnen hierna ook weer. Zo krijgt de uitzender en de kijker constant actuele feedback over hoe de uitzending wordt beleefd. Volgens Facebook wordt er 10 keer meer gereageerd op live-video’s dan op andere video’s op het sociale netwerk.

Facebook Live interactie

Om meer creativiteit mogelijk te maken voor personen en bedrijven die live willen uitzenden biedt Facebook de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende filters. Later zal ook de mogelijkheid worden toegevoegd om te tekenen op het beeld zodat er live nog meer mogelijkheden ontstaan.

Facebook bundelt alle publieke live-uitzendingen via de Facebook Live Map die te bekijken is via de browser. Via deze pagina kunnen de gebruikers in meer dan 60 landen live video’s  laten zien aan iedereen en zo een indruk geven wat er gebeurd in de wereld op dit moment.

Facebook Live Kaart

Onderstaande video van Facebook demonstreert de nieuwe mogelijkheden voor Facebook Live: