08-03-2013 / Martijn Baten

Vernieuwd Facebook Nieuwsoverzicht

Facebook heeft een nieuwe versie van het nieuwsoverzicht aangekondigd. Het vernieuwde nieuwsoverzicht bestaat uit grotere afbeeldingen, heeft meer mogelijkheden om verschillende soorten content te filteren en is in lijn met het ontwerp van de mobiele applicaties van Facebook. In dit artikel wordt alles over het vernieuwde Facebook nieuwsoverzicht op een rij gezet.

Elke update in het Facebook nieuwsoverzicht wordt visueel

In het vernieuwde nieuwsoverzicht worden alle updates op een visuele manier gepresenteerd. Voor bijvoorbeeld een update rond een nieuwe ‘vriendschap’ of een bedrijfspagina die iemand volgt, wordt de omslagfoto van die persoon of pagina in het nieuwsoverzicht getoond. Ook de voorvertoning van gedeelde links worden groter en van gebruikers die inchecken op een locatie wordt een grotere kaart getoond.

Aan de linkerkant van het nieuwsoverzicht vinden gebruikers snelkoppelingen naar de verschillende functies van Facebook. Deze snelkoppelingen zijn in het vernieuwde nieuwsoverzicht meer in lijn met het ontwerp dat in de mobiele apps van Facebook al wordt gebruikt. De snelkoppelingen bieden een eenvoudigere en snellere toegang tot de functies van Facebook.

Nieuw menu Facebook nieuwsoverzicht

Het vernieuwde nieuwsoverzicht geeft de mogelijkheid om verschillende soorten content te filteren. Hiermee komt Facebook tegemoet aan de lang gehoorde wens van Facebook gebruikers om meer controle te geven aan Facebook gebruikers over de content die in het nieuwsoverzicht wordt bekeken. Aan de rechterkant van het nieuwsoverzicht vinden gebruikers een menu waarmee aparte overzichten bekeken kunnen worden per type statusupdate. Hieronder zijn de verschillende manieren waarop gefilterd kan worden op een rij gezet:

Nieuwsoverzicht: Dit overzicht toont het standaard nieuwsoverzicht met de meest relevante updates voor gebruikers.
Meest recent: Dit overzicht toont in chronologische volgorde de updates die op Facebook zijn geplaatst;
Alle vrienden: Dit overzicht toont enkel de statusupdates van vrienden geplaatst vanuit een Facebook profiel;
Foto’s: Dit overzicht toont enkel afbeeldingen die zijn gedeeld door vrienden of pagina’s die gebruikers volgen;
Muziek: Dit overzicht toont de muziek die gebruikers hebben geluisterd via applicaties als Spotify, maar ook updates van artiesten en evenementen die gebruikers volgen;
Volgend: Dit overzicht toont de mensen en bedrijfspagina’s die gebruikers volgen / op geabonneerd zijn;
Spellen: Dit is een overzicht met updates die zijn gerelateerd aan games die gebruikers spelen op Facebook;
Groepen: Dit is een overzicht met updates afkomstig uit groepen waar gebruikers lid van zijn.

Het filteren van het Facebook Nieuwsoverzicht

Het vernieuwde Facebook nieuwsoverzicht gebruiken

Gebruikers die het vernieuwde nieuwsoverzicht als eerste willen gebruiken kunnen zich aanmelden via facebook.com/newsfeed. Facebook heeft een wachtlijst voor gebruikers die zich aanmelden. Het is op dit moment niet bekend wanneer Facebook het vernieuwde nieuwsoverzicht voor alle gebruikers beschikbaar zal maken. Facebook heeft aangekondigd binnenkort de veranderingen ook door te voeren in de mobiele applicaties op iPhone, iPad en Android.

Video: What’s New About Your Facebook Homepage

In een officiële video van Facebook worden de nieuwe functies van het nieuwsoverzicht toegelicht.

In een artikel volgende week op deze site wordt ingegaan op de gevolgen van het vernieuwde Facebook nieuwsoverzicht voor bedrijven op het online sociale netwerk.

Afbeelding: mashable.com