08-01-2013 / Martijn Baten

Facebook mobiel

De mobiele applicatie van Facebook wordt het meeste gebruikt op Android smartphones. In totaal worden de mobiele applicaties door 470 miljoen smartphone gebruikers gebruikt. Analyst Benedict Evans heeft via zijn weblog en Techcrunch cijfers gepubliceerd over het mobiele gebruik van Facebook. Tot november 2012 was het mogelijk om toegang te krijgen tot data van het mobiele Facebook gebruik. De gebruikscijfers zijn zodoende van toepassing op het mobiele gebruik in het derde kwartaal van 2012.

192,8 miljoen maandelijkse actieve gebruikers op Android

Sinds september 2011 wordt de mobiele Facebook applicatie op Android smartphones door 66 miljoen maandelijkse actieve gebruikers gebruikt. De iPhone versie van de app had 91 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. In November 2012 is het aantal maandelijkse actieve gebruikers van Android app gegroeid naar 192,8 miljoen tegenover 147,2 miljoen maandelijkse actieve gebruikers van de iPhone versie. Hiermee wordt Facebook op mobiel het meeste gebruikt via Android smartphones.

Het feit dat het aantal mobiele gebruikers met een Android smartphone is gegroeid heeft directe gevolgen gehad voor het aantal mobiele gebruikers in z’n totaliteit. Bij het einde van het derde kwartaal in 2012 heeft Facebook 604 miljoen mobiele gebruikers. Nu ontwikkelt Facebook nog veel mobiele toepassingen als eerste voor iPhone en iPad. In de toekomst kan dit mogelijk verschuiven naar Android.

Maandelijkse actieve gebruikers Facebook app
De maandelijkse actieve gebruikers van de Facebook apps per mobiel platform

Het absolute aantal gebruikers van de Android app van Facebook mag dan wel hoger liggen, gebruikers van de iPhone applicatie maken vaker gebruik van Facebook. De Facebook app wordt maandelijks actief gebruikt door 73,6% van de geschatte 200 miljoen iPhones die de app hebben geïnstalleerd. In vergelijking, 35% van de geschatte 550 miljoen geïnstalleerde Android apps wordt maandelijks actief gebruikt.

Volgens de cijfers van Evans maakten ongeveer 48 miljoen mensen in september 2012 gebruik van de iPad applicatie van Facebook. Tot besluit maakten 60 miljoen mensen gebruik van de mobiele applicatie voor de Blackberry smartphones.

Facebook Messenger

Naast de reguliere mobiele applicatie van Facebook is er ook een speciale mobiele applicatie voor het sturen van berichten naar Facebook vrienden; Messenger. De applicatie werd in Augustus 2011 gelanceerd en is te gebruiken op zowel iPhones als Android smartphones.

Een maand later, September 2011, had Facebook Messenger 3 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Ruim een jaar later, in November 2012, heeft Messenger 56,7 miljoen maandelijkse actieve gebruikers waarvan 22,8 miljoen maandelijkse actieve gebruikers op iOS apparaten (iPhone en iPad), 32,3 miljoen op Android smartphones en 1,6 miljoen op Blackberry smartphones. Een andere mobiele app van Facebook, Camera, heeft slechts 1,6 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.

Maandelijkse actieve gebruikers Facebook Messenger en Camera
Maandelijkse actieve gebruikers Facebook Messenger en Camera

De cijfers van het gebruik van Messenger lijken imposant, maar komen voorlopig nog niet in de buurt van de succesvolle berichten-apps als WhatsApp. WhatsApp heeft een paar honderd miljoen gebruikers en dat maakt het voor Facebook aantrekkelijk om mogelijk een bedrijf als WhatsApp over te nemen. Het is ook mede de reden dat Facebook recentelijk de applicatie ‘Poke‘ lanceerde dat probeert de concurreren met de mobiele app SnapChat.