16-01-2015 / Martijn Baten

Facebook

Bedrijven plaatsen vanaf nu meer video’s op Facebook, dan op YouTube. Een nieuwe studie door Socialbakers laat zien dat merken de voorkeur geven aan Facebook voor het uploaden en verspreiden van video’s. Bedrijven geven de voorkeur aan het plaatsen van video’s op Facebook vanwege de mogelijkheden om video’s onder de aandacht te brengen en eenvoudiger binnen het online sociale netwerk af te spelen.

Bedrijven plaatsen meer video’s op Facebook dan op YouTube

In oktober berichtten we over een studie van Socialbakers waaruit bleek dat bedrijven in toenemende mate video’s op Facebook plaatsen in plaats van YouTube. Dezelfde studie heeft Socialbakers recent opnieuw uitgevoerd. De conclusies van het onderzoek zijn getrokken op basis van 180.000 video updates geplaatst door 20.000 Facebook bedrijfspagina’s van merken, mediabedrijven, beroemdheden en entertainment organisaties.

Het onderzoek laat zien dat vanaf November 2014 er meer video’s worden geplaatst op Facebook. Het verschil is dan nog wel klein, slechts 5.000 video’s. In December 2014 is het verschil sterker merkbaar. In die maand plaatsten bedrijven 20.000 video’s meer op Facebook dan op YouTube in dezelfde maand.

In vergelijking met een jaar ervoor was YouTube duidelijk het meest gebruikte kanaal voor bedrijven om video’s te plaatsen. Ruim het dubbele aan video’s werd geupload naar YouTube in vergelijking met andere social media. Vanaf Januari 2014 zijn merken meer video’s gaan plaatsen. Tussen de maanden Januari en Mei 2014 groeide het aantal video’s op Facebook met 50%. Dezelfde groei werd gerealiseerd in de periode tussen Mei en December 2014.

Bedrijven plaatsen meer video’s op Facebook dan op YouTube

Naast de groei in het aantal video’s op Facebook, heeft Socialbakers ook gekeken naar de interactie rond de geplaatste 180.000 video’s. Ook hier is de groei verder merkbaar. In Januari vorig jaar verkregen video’s op Facebook bijna de helft van alle interactie. In December was dit meer dan 80%. Voor bedrijven is dit een belangrijke reden om te blijven investeren in het plaatsen van video’s op Facebook, vanwege de hoge mate aan interactie en betrokkenheid door kijkers.

Interactie Facebook video

 

Meer over het zakelijk inzetten van Facebook?

De Nederlandse Social Media Academie helpt je graag bij het zakelijk inzetten van Facebook. Aan de hand van 4 verschillende praktijkgidsen leer je stap-voor-stap de mogelijkheden van Facebook benutten voor het behalen van zakelijke doelstellingen. De NSMA Praktijkgidsen over Facebook zijn:

 

Afbeelding: mkhmarketing / Flickr Creative Commons