22-11-2013 / Martijn Baten

Facebook vrienden ranking

Het nieuwsoverzicht op Facebook wordt samengesteld aan de hand van het EdgeRank algoritme. Eén van de onderdelen waar het algoritme mee rekening houdt is de affiniteit met vrienden en bedrijfspagina’s. Onder affiniteit wordt verstaan de mate waarin iemand interactie heeft met een Facebook vriend of met content van een bedrijfspagina. Hoe vaker je dus contact hebt met een vriend, een bedrijfspagina bezoekt of reageert op een updates van een bedrijfspagina, des te beter dit zichtbaar zal zijn in het nieuwsoverzicht. Een handige tool maakt inzichtelijk met welke Facebook vrienden en bedrijfspagina’s je de meeste affiniteit hebt.

Stappenplan: Bekijk hoe Facebook vrienden en bedrijfspagina’s rangschikt

De tool is ontwikkeld door Arjun Sreedharan, en laat zien welke score Facebook toekent aan een Facebook vriend, bedrijfspagina of groep. Wat deze score precies betekent is onbekend (dat weet alleen Facebook), maar op basis van de score wordt een rangschikking bepaald die in de basis gebruikt wordt voor het EdgeRank algroritme. Door het onderstaande stappenplan te doorlopen krijg je inzicht in hoe Facebook de volgorde van de updates op jouw Facebook profiel bepaalt aan de hand van de vrienden, bedrijfspagina’s en groepen waarmee je de meeste affiniteit hebt:

Stap 1: Zorg dat je de ‘bladwijzerbalk’ hebt geactiveerd in je webbrowser. Sleep vervolgens de ‘FB Friends Ranking‘ link naar de balk zoals in onderstaande afbeelding is te zien.

FB Friends Ranking script toevoegen aan bladwijzerbalk

Stap 2: Ga in de browser naar facebook.com. Wanneer het Facebook nieuwsoverzicht is geladen, klik je in de bladwijzerbalk op de ‘FB Friends Ranking‘ knop die je zojuist hebt toegevoegd.

Stap 3: Na het klikken op de knop verschijnt een pagina met de complete lijst. In de lijst wordt onderscheid gemaakt tussen onder andere ‘page’, ‘group’ en ‘user’. Elke lijst is afzonderlijk gerangschikt. Hiermee staat de gebruiker of pagina waarmee je de meeste affiniteit hebt bovenaan het overzicht.

Facebook Ranking