27-11-2012 / Martijn Baten

Facebook copyright

De afgelopen dagen circuleerde er berichten op Facebook waarin gebruikers reageerden op nieuwe reglementen van het online sociale netwerk omtrent auteursrecht. Deze zogenaamde aanpassingen van de reglementen blijken niet waar te zijn.

‘Facebook en auteursrecht’

Omdat er foutieve informatie is verspreid, denken veel Facebook-gebruikers dat er geen auteursrecht van kracht is op de content die zij delen. In de gebruikersvoorwaarden van Facebook is echter te lezen dat dit wel het geval is op eigen content dat wordt gedeeld (denk hierbij aan foto’s of grafisch werk). Deze content mag volgens de gebruikersvoorwaarden wel binnen Facebook worden gedeeld, maar niet daarbuiten. Dit betekent echter niet dat Facebook dan eigenaar wordt van de inhoud.

De reactie op de zogenaamde aanpassingen van de reglementen dat zich via verschillende Facebook profielen verspreidde, is zowel in het Engels als Nederlands opgedoken. Hieronder is een voorbeeld van een dergelijk bericht afgebeeld:

Nep bericht verspreid via Facebook

Facebook heeft afgelopen week veranderingen aangekondigd aan het beleid over gegevensgebruik en de verklaring van rechten en verantwoordelijkheden. Hoewel gebruikers dit lijken te denken, wordt er in deze aanpassingen niks vermeld over aanpassingen aan het auteursrecht.

Afbeelding: mikeblogs / Flickr / Creative Commons