20-11-2013 / Ayman van Bregt

Maak met TweetDeck je eigen nieuwsoverzicht als timeline op TwitterTwitter heeft een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd waarmee gebruikers een eigen nieuwsoverzicht op basis van tweets kunnen maken en als Twitter tijdlijn kunnen delen op Twitter en via een eigen website. Dankzij deze nieuwe optie is het mogelijk om een nieuwsoverzicht samen te stellen in TweetDeck op basis van tweets van anderen, vergelijkbaar met wat ook mogelijk is met de tool Storify. In dit artikel een overzicht van de mogelijkheden van een eigen Twitter tijdlijn.

Een eigen nieuwsoverzicht maken in een Twitter tijdlijn met TweetDeck

Vorige week werd de nieuwe functionaliteit voor een eigen Twitter tijdlijn bekend gemaakt op het Twitter Developers weblog. Met de nieuwe functionaliteit krijgen Twitter-gebruikers meer controle over hoe tweets georganiseerd zijn op Twitter naast de reguliere tijdlijn en de favorieten-pagina. Met de maatwerk Twitter tijdlijn kan iedere gewenste tweet op Twitter in een tijdlijn geplaatst worden. Deze functionaliteit is bijvoorbeeld handig voor het verslag van een evenement of een bijzondere gebeurtenis waar op Twitter over gesproken is. Iedere tijdlijn die gemaakt wordt is publiek en dus voor iedereen te bekijken. Elke nieuwe tijdlijn heeft een eigen unieke link op Twitter.com waardoor deze eenvoudig gedeeld kan worden met anderen. Naast het delen van de link naar Twitter kan de tijdlijn ook snel en eenvoudig geïntegreerd worden op een pagina binnen een eigen website. Hieronder een aantal voorbeelden van een zelfgemaakte Twitter tijdlijn door Twitter-gebruikers.

 

 

Stappenplan om een eigen persoonlijke Twitter tijdlijn te maken

Een persoonlijke Twitter tijdlijn kan gemaakt worden op twee manieren; Twitter-gebruikers zonder technische kennis kunnen via TweetDeck een Twitter tijdlijn maken en Twitter-gebruikers met technische kennis kunnen ook gebruik maken van de Twitter-API.
Stappenplan om een eigen persoonlijke Twitter tijdlijn te maken via TweetDeck
Een persoonlijke Twitter tijdlijn in TweetDeck samenstellen kan door de volgende drie stappen uit te voeren:

  • 1 – Een aparte Twitter tijdlijn kolom maken
    Klik in TweetDeck op het ‘+’-icoon of via de letter ‘A’ op het toetsenbord om een nieuwe kolom te maken voor de persoonlijke Twitter tijdlijn.
  • 2 – Tweets uit andere kolommen toevoegen
    Een tweet die aan de Twitter tijdlijn toegevoegd moet worden kan geplaatst worden door de tweet naar de Twitter tijdlijn kolom te slepen of een geselecteerde tweet via de letter ‘C’ op het toetsenbord toe te voegen.
  • 3 – De Twitter tijdlijn via een link delen of op een website-pagina integreren
    De Twitter tijdlijn kan gedeeld worden via de mogelijkheden uit het ‘Share’-menu in TweetDeck.

Een uitgebreide handleiding met screenshots is door Twitter opgesteld.

 

Stappenplan om een eigen persoonlijke Twitter tijdlijn te maken via de Twitter-API
Twitter heeft haar API opengesteld voor ontwikkelaars om gebruik te maken van de persoonlijke tijdlijn. Een voorbeeld van de persoonlijke Twitter tijdlijn op basis van de Twitter-API is het voorbeeld van Politico. Op dit moment is de Twitter-API alleen nog beschikbaar voor geselecteerde partners van Twitter. Twitter biedt documentatie over de werking van de Twitter tijdlijn op basis van de Twitter-API. Geïnteresseerden die de API voor de Twitter tijdlijn willen testen kunnen dit formulier invullen.