08-01-2013 / Martijn Baten

Valse berichten van Facebook Security Team

Valse berichten verstuurd naar beheerders van Facebook bedrijfspagina’s zijn er op gericht om gebruikersgegevens te verkrijgen van Facebook profielen. Beheerders van bedrijfspagina’s ontvangen privéberichten van het zogenoemde ‘Securtity Team’ met de mededeling dat hun bedrijfspagina wordt verwijderd vanwege overtreding van de ‘algemene voorwaarden’. Als beheerder zou je dit dan kunnen voorkomen door je profiel te verifiëren via een link waar ook enkele gebruikersgegevens worden gevraagd.

2 redenen waarom dit een nepbericht is aan Facebook bedrijfspagina beheerders

Het bericht wordt verspreid via Facebook aan de hand van privéberichten die beheerders ontvangen in het berichtencentrum van de site. Hier verschijnt de oproep om te klikken op een link om je profiel te verifiëren. Het is belangrijk hier niet op te klikken.

In de eerste plaats zijn de berichten die beheerders ontvangen nep omdat deze afkomstig zijn van het ‘Security Team’ waar Facebook niet achter zit. Facebook noemt deze afdeling namelijk ‘Facebook Security‘. Daarnaast is de verificatie-link, een link naar een externe applicatie die aan Facebook is gekoppeld en hiermee dus niet van Facebook zelf. Als gebruiker van Facebook is sowieso belangrijk om op te letten bij het gebruik van externe applicaties binnen de site. Je kunt deze herkennen aan het begin van de URL: “apps.facebook.com/…” en kunnen mogelijk van kwaadwillende personen of organisaties zijn.

Facebook Vertification Page

Wanneer je account is gehackt doordat je jouw gebruikersgegevens onbedoeld hebt weggegeven is het belangrijk om zo snel mogelijk te kijken of je het wachtwoord van je account nog kunt aanpassen. Vervolgens is het aan te raden om vrienden te laten weten dat je account mogelijk is gehackt en dat zij zodoende niet klikken op links in berichten die naar hen worden gestuurd. Meer tips voor het veilig gebruiken van Facebook vind je in het artikel: ‘6 tips voor een veilig gebruik van Facebook‘.

Afbeelding: facecrooks.com