29-07-2016 / Martijn Baten

Facebook

Het aantal actieve Facebook gebruikers blijft vooralsnog groeien. Op dit moment maken maandelijks 1,71 miljard mensen actief gebruik van het online sociale netwerk. Facebook maakte het nieuws bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. De omzet steeg naar 6,44 miljard dollar, wat meer bleek te zijn dan de analisten hadden verwacht. In dit artikel staan de meest recente gebruiks- en omzetcijfers over Facebook op een rij.

Facebook groeit naar 1,71 miljard gebruikers per maand

Onderstaande grafiek laat het aantal maandelijkse actieve gebruikers (MAUs) zien per kwartaal. Het aantal maandelijkse Facebook gebruikers groeide van 1,65 miljard in het eerste kwartaal dit jaar naar 1,71 miljard in het tweede kwartaal. Facebook had zelf deze groei niet verwacht en had gerekend op een groei tot 1,69 miljard. In de onderstaande grafiek is goed te zien dat de grootste groei afkomstig is vanuit Azië en overige delen van de wereld zoals Afrika en Zuid-Amerika. Facebook richt zich in toenemende mate op deze regio’s bij het lanceren van nieuwe diensten.

MAU Facebook Q2 2016

Het aantal dagelijkse mobiele gebruikers van Facebook steeg met 22 procent in het afgelopen kwartaal. Hiermee komt het aantal gebruikers boven het miljard uit. Tevens wordt Facebook Messenger sinds het tweede kwartaal van dit jaar door meer dan 1 miljard gebruikers maandelijks gebruikt en heeft Instagram inmiddels 500 miljoen actieve gebruikers.

In het tweede kwartaal zorgde Facebook voor 6,44 miljard dollar omzet. De meeste omzet (84 procent) haalt Facebook op dit moment uit de verkoop van mobiele advertenties. Die brachten in het afgelopen kwartaal 5,42 miljard dollar op. Het is echter de vraag in hoeverre Facebook kan doorgroeien met advertenties. CFO Dave Wehner gaf tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers aan dat Facebook aan de maximale capaciteit zit. Het vertonen van meer advertenties kan gebruikers gaan irriteren. Uiteraard heeft Facebook meer diensten waarbij nog geen inkomsten worden gegenereerd zoals Facebook Messenger en WhatsApp. Mogelijk worden in de toekomst ook advertenties als verdienmodel bij deze diensten ingezet.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.