20-11-2015 / Martijn Baten

Facebook profielfoto wordt nauwelijks bijgewerkt

De Facebook profielfoto is in het geval van twee derde van alle Nederlandse Facebook-profielen minstens een halfjaar niet aangepast. Het Nederlands onderzoeksbureau Multiscope deed onderzoek naar het gebruik van de Facebook profielfoto in Nederland. In dit artikel staan de belangrijkste conclusies op een rij.

Facebook profielfoto wordt nauwelijks bijgewerkt

Op Facebook geven gebruikers dagelijks inzicht in hun persoonlijke leven. De Facebook profielfoto geeft echter geen actueel beeld bij veel gebruikers. Multiscope deed onderzoek onder ruim 1.000 Nederlandse gebruikers van Facebook. Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat tweederde van alle Nederlandse gebruikers hooguit één keer per jaar de profielfoto verandert. Iets minder dan een kwart zegt geregeld de foto op Facebook te wijzigen. Een kwart wisselt weleens van foto bij grote gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld na de MH17-ramp of de recente aanslagen in Parijs.

De profielfoto is op social media een belangrijk onderdeel van de eigen aanwezigheid en trekt in veel gevallen als eerste de aandacht. Een actuele Facebook profielfoto kan daarom bijdragen aan het eigen imago. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de Facebook profielfoto door gebruikers heel bewust wordt gekozen en hoofdzakelijk positiviteit moet uitstralen. Acht op de tien gebruikers staat er lachend op. In drie op de tien gevallen is de gebruikte profielfoto op vakantie gemaakt. Een kwart van de Facebook gebruikers kijkt niet in de lens van de camera. Een kwart van de profielfoto’s is een selfie. Ouders poseren in veel gevallen met kinderen op de foto. 52% van de mensen met kinderen doet dit.

Afbeelding: Blog daily herald