16-10-2015 / Martijn Baten

Facebook video

Video content krijgt meer aandacht op Facebook dankzij een aantal nieuwe functies. Hiermee geeft het online sociale netwerk nog meer prioriteit aan het bekijken en delen van video’s op Facebook. Facebook wil de beleving van video’s kijken verbeteren door het bekijken ervan toegankelijker te maken op verschillende apparaten en momenten. In dit artikel staan de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Facebook test nieuwe functies voor het bekijken van video’s

In de Facebook iPhone app test Facebook vanaf nu een nieuwe functionaliteit die het gemakkelijker voor gebruikers maakt om gerelateerde video’s te ontdekken en bekijken. Na het bekijken van een video worden suggesties gedaan voor een vergelijkbare video. Facebook geeft aan dat het testen van de video positieve resultaten heeft opgeleverd en dat gebruikers meer nieuwe video’s bekijken op Facebook. De functionaliteit wordt binnenkort ook getest via de browserversie van Facebook en in de Android app.

Gerelateerde video's op Facebook

Facebook test daarnaast vanaf nu een speciaal tabblad waar Facebook gebruikers alleen video content vinden en kunnen bekijken. Het tabblad laat video’s zien van vrienden, bedrijfspagina’s die gevolgd worden, video’s die zijn opgeslagen door de gebruiker en andere uitgevers en websites. Het tabblad is te vinden via de ‘Video’ knop in het menu van de iPhone app of via ‘Favorieten’ aan de linkerzijde van het Facebook nieuwsoverzicht via de browserversie. De functie is zichtbaar voor slechts een kleine groep gebruikers en wordt daarmee eerst getest alvorens het beschikbaar wordt gemaakt voor alle gebruikers.

Facebook video tabblad

Omdat soms het kijken van een video niet uitkomt komt Facebook met een knop om video’s op te slaan voor later. De knop ‘Opslaan’ wordt momenteel getest onder alle gebruikers. Opgeslagen video’s voor later kunnen worden teruggevonden via het ‘Opgeslagen’ tabblad binnen Facebook.

Het is al langer dat Facebook aanpassingen doorvoert en nieuwe functies voor video op Facebook aankondigt. Kortgeleden introduceerde Facebook al de mogelijkheid om zelf de hoeken te bepalen in video’s, ook wel 360 video genoemd. In augustus van dit jaar introduceerde Facebook het uitzenden van live video voor bekende personen in navolging van Twitter met Periscope. Eerder in dit voorjaar zorgde Facebook voor afspeellijsten en het uitlichten van video’s op Facebook bedrijfspagina’s.