20-02-2015 / Martijn Baten

Facebook video

Afbeeldingen bij Facebook updates zijn niet langer het effectiefst voor het behalen van een zo goed mogelijk organisch bereik. Recente data van Socialbakers laat zien dat video’s vanaf nu veel beter kunnen bijdragen aan de groei van organisch bereik op het online sociale netwerk.

Facebook updates met video’s bereiken de meeste fans

Lange tijd waren afbeeldingen de meest belangrijke vorm van content om fans van Facebook bedrijfspagina’s te bereiken in het nieuwsoverzicht. De meeste bedrijfspagina’s gebruiken om die reden met name afbeeldingen bij hun Facebook updates en promoten deze. De studie van Socialbakers laat nu zien dat afbeeldingen in updates niet meer zo effectief zijn. De mogelijkheden die Facebook biedt voor het plaatsen van updates en de interactie die ontstaat als gevolg van het plaatsen van video’s, zorgt ervoor dat het organisch bereik voor dit type content sterk is toegenomen.

De studie van Socialbakers werd uitgevoerd onder 4.445 Facebook bedrijfspagina’s met meer dan 670.000 updates in de periode oktober tot februari 2015. Uit de studie blijkt dat het gemiddelde organische bereik van video’s 8,7% van het aantal fans is in vergelijking met 3,7% voor updates met een afbeelding. Dit is een verschil van 135% in organisch bereik.

Facebook updates met video bereiken de meeste fans

Afgaande op de data uit bovenstaande grafiek is het aan te bevelen om op frequente basis video’s te delen in updates. Natuurlijk blijft het zo dat kwaliteit van de content zelf, sterk bepaalt of een update uiteindelijk een groot organisch bereik heeft. Zo zullen kwalitatief goede afbeeldingen nog steeds tot een goed organisch bereik leiden in het nieuwsoverzicht, terwijl slechte video’s in minder bereik zullen resulteren.

Facebook zet sinds de tweede helft van 2014 in toenemende mate in op video binnen het online sociale netwerk. In januari berichtte de Nederlandse Social Media Academie al dat bedrijven meer video’s plaatsen op Facebook dan op YouTube, ook gebaseerd op studie door Socialbakers. In combinatie met de nieuwste inzichten over het bereik in het Facebook nieuwsoverzicht, is het wel duidelijk dat video content een belangrijke manier is om nu fans op Facebook te bereiken.