Facebook verandert standaardinstelling voor plaatsen updates naar ‘Vrienden’

Public-posting-reminder

Mensen die zich vanaf nu op Facebook registreren, delen standaard de geplaatste berichten alleen met ‘vrienden’. Gebruikers die het bericht voor iedereen publiekelijk willen delen moeten hier actief voor kiezen zodat iedereen op het online sociale netwerk de geplaatste update kan bekijken. Facebook voert de verandering door om gebruikers te behoeden voor te veel berichten in het nieuwsoverzicht. Facebook doet dit op basis van de stelregel dat het voor gebruikers vervelender is als per ongeluk iets openbaar gedeeld wordt, dan dat het alleen is gedeeld met vrienden.

Facebook verandert standaardinstelling voor plaatsen updates naar ‘Vrienden’

De nieuwe instelling is alleen voor nieuwe gebruikers van toepassing die vanaf nu een account aanmaken op het online sociale netwerk. Vanaf 2009 was deze instelling standaard ‘Openbaar’, maar dat is nu dus veranderd. Huidige gebruikers houden hun eigen privacyinstellingen zoals deze zijn ingesteld. Facebook heeft aangekondigd binnenkort met een ‘Privacy Checkup’ tool te komen om gebruikers te herinneren aan hun privacyinstellingen.

Facebook heeft het afgelopen jaar onderdelen toegevoegd die het online sociale netwerk meer actueler maken en het plaatsen van updates stimuleert. De introductie van hashtags en ‘trending topics‘ op Facebook zijn hiervan voorbeelden die vragen om gebruikers die hun updates publiekelijk delen. Hoewel het delen van openbare updates dus voor Facebook een belangrijke tactiek is om updates actueler te maken, wil het online sociale netwerk ook rekening houden met de bezorgdheid van gebruikers rond privacy.