13-03-2012 / Martijn Baten

Volg op Facebook wat je interesseert met Facebook Interest Lists

In het Facebook nieuwsoverzicht vind je alle statusupdates van vrienden en bedrijfspagina’s die je volgt. Het aantal statusupdates die dagelijks in het nieuwsoverzicht verschijnen kan bij veel Facebook-vrienden erg veel worden. Het filteren van het nieuwsoverzicht kon al op basis van je Facebook vrienden. Het is nu ook mogelijk om het nieuwsoverzicht te filteren op basis van interesses. Hierdoor kun je bijvoorbeeld lijsten maken voor de branche waarin je werkt of een bepaald thema dat relevant is voor je onderneming of vakgebied. Daarnaast is het ook mogelijk om (openbare) lijsten van anderen volgen. Hieronder wordt uitgelegd hoe je een nieuwe Facebook Interesselijst kunt aanmaken en gebruiken.

Stap 1 – Ga naar Facebook

Om een start te maken met het maken van een Facebook ‘Interesselijst’, ga je in je webbrowser naar: facebook.com/addlist. Je komt terecht op een pagina waar je kunt starten met het maken van ‘Interesselijsten’.

Stap 2 – Een nieuwe lijst maken

Een lijst maken met Facebook Interest ListsOp de pagina die verschijnt vind je rechtsbovenaan de pagina de knop ‘Lijst maken’. Klik hierop om te starten met het maken van een Interesselijst.

In het venster dat verschijnt kun je bedrijfspagina’s en vrienden selecteren die je wil toevoegen aan de lijst. Je kunt pagina’s en mensen toevoegen die je volgt of waar je vrienden mee bent en die updates plaatsen over hetzelfde onderwerp. Ben je klaar met selecteren, kies dan voor ‘volgende’ om verder te gaan.

Voeg mensen en pagina's toe aan je Facebook lijst

Stap 3 – De nieuwe lijst een naam geven

In het volgende venster kun je de lijst een naam geven. Bij voorkeur kun je hier voor een naam kiezen die refereert aan het onderwerp van de interesselijst. Vervolgens kun je kiezen wie de lijst kan zien. Je kunt kiezen uit de opties ‘Openbaar’, ‘Vrienden’ of ‘Alleen ik’. Om af te ronden kies je onderaan de pagina voor ‘klaar’.

De nieuwe Facebook lijst een naam geven

Stap 4 – Bekijk de nieuwe lijst

Vind de Facebook Interesse Lijsten in het nieuwsoverzichtJe nieuwe lijst is nu aangemaakt en klaar om te bekijken en gebruiken. Je kunt je aangemaakte ‘Interesselijsten’ terugvinden in linkermenu van het nieuwsoverzicht. Onder de kop ‘Lijsten’ kun je de lijst selecteren die je wilt bekijken. In het overzicht vind je de statusupdates die de vrienden en pagina’s hebben geplaatst die je hebt toegevoegd aan de lijst.

Bekijk de nieuwe Facebook Interesse lijst

Stap 5 – Openbare lijsten vinden en gebruiken

Doordat het mogelijk is openbare lijsten te maken, kun je als gebruiker ook openbaren lijsten van anderen vinden en gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een lijst volgen over ‘Ondernemerschap’ of ‘Social Media’, door erop te zoeken kun je nieuwe lijsten ontdekken. Het werken met openbare lijsten kan een interessante en handige functie zijn om fans van je bedrijf te wijzen op leuke personen en pagina’s om te volgen.

Om een lijst te vinden ga je naar facebook.com/addlist. Op de pagina vul je in de zoekbalk je zoekopdracht in waarop je lijsten wilt zoeken. Heb je een lijst gevonden die je wilt volgen? Door op ‘Abonneren’ te klikken voeg je de Interesselijst toe aan je eigen overzicht met lijsten en kun je deze volgen.

Het abonneren op Facebook Interesse Lijsten