14-11-2014 / Martijn Baten

Gebruikers krijgen meer controle over eigen Facebook nieuwsoverzicht

Gebruikers krijgen vanaf nu meer controle over de updates die worden getoond in het eigen Facebook nieuwsoverzicht. Met een nieuw instellingenmenu voor het Facebook Nieuwsoverzicht, kunnen gebruikers zelf beter personaliseren welke updates van welke personen en pagina’s in het nieuwsoverzicht mogen of moeten verschijnen.

Gebruikers krijgen meer controle over eigen Facebook nieuwsoverzicht

Op een gemiddelde dag kunnen 1.500 verschillende updates verschijnen in het Facebook nieuwsoverzicht, maar gebruikers zien er slechts 150. Greg Marra, product manager bij Facebook laat weten dat de nieuwe instellingen voor het nieuwsoverzicht onderdeel zijn van de mogelijkheden die het online sociale netwerk wil bieden om het nieuwsoverzicht voor gebruikers nog relevanter te maken. Het Edgerank algoritme is het meest bepalend voor de volgorde van het nieuwsoverzicht van gebruikers. Facebook past Edgerank aan en probeert dit algoritme continu te verbeteren. Greg Marra geeft aan dat het Edgerank algoritme niet perfect is en Facebook daarom gebruikers de mogelijkheid wil bieden om het nieuwsoverzicht zelf meer te kunnen personaliseren zodat het online sociale netwerk hier van kan leren.

De instellingen voor het Facebook Nieuwsoverzicht zijn te gebruiken via de Facebook apps en via de desktop-versie. Het nieuwe instellingenmenu laat zien welke vrienden en bedrijfspagina’s regelmatig in het nieuwsoverzicht verschijnen en welke vrienden en pagina’s je hebt ‘ontvolgd’. Op basis van de inzichten kun je meer personen of pagina’s ‘ontvolgen’, of er juist voor kiezen om vrienden en bedrijfspagina’s toe te voegen aan jouw nieuwsoverzicht.

Om van de nieuwe instellingen gebruik te kunnen maken, kun je verschillende acties uitvoeren. Wanneer je aan de hand van een update in je nieuwsoverzicht de instellingen wilt bijwerken, kies je voor het pijltje naast de update om de update te verbergen, minder updates van deze persoon of pagina te zien of te ontvolgen in het nieuwsoverzicht. Onderstaande afbeelding laat zien hoe je dit kunt doen via de mobiele Facebook apps.

Facebook nieuwsoverzicht instellingen

Een andere manier om de instellingen te gebruiken is het via het nieuwe menu dat voor het nieuwsoverzicht is ontwikkeld. Je vindt dit menu links bovenaan in het linkermenu van Facebook of via de instellingen-pagina in de Facebook app. Klik op het ’tandwieltje’  of kies voor ‘Instellingen van het nieuwsoverzicht’ en een menu verschijnt waarin je zelf vrienden en bedrijfspagina’s kunt toelaten of verbergen in het nieuwsoverzicht.

Onderstaande video van Facebook legt de verschillende nieuwe functies van het Facebook nieuwsoverzicht overzichtelijk uit: