15-02-2017 / Ayman van Bregt

De inzet van video is op social media in toenemende mate populair en effectief, dat ook te merken is op Twitter. Twitter deed samen met OMG onderzoek naar factoren die er voor zorgen dat gebruikers op Twitter een video gaan bekijken aan de hand van neurologisch onderzoek. Dit artikel zet de belangrijkste inzichten uit het onderzoek op een rij.

De kracht van video op Twitter

Video op Twitter werkt krachtig en sluit goed aan op het dynamiek van het kanaal. In het onderzoek ondergingen 127 gebruikers in de leeftijd van 18 tot 49 jaar in september 2016 een neurologisch onderzoek waarbij de hersenactiviteit werd gemeten tijdens het scrollen door de Twitter tijdlijn.
Hierbij werden 17 verschillende merken vergeleken. Het onderzoek laat zien dat gebruikers die een video op Twitter bekijken, zich identificeren  met wat ze zien en details van de video opnemen. Het aanbieden van een video met ‘autoplay’ blijkt iets effectiever dan video’s die full-screen worden bekeken.

De effectiviteit van video op Twitter blijkt uit de onderstaande afbeelding:

Effectiviteit van video op Twitter

Het blijkt dat video’s korter dan 15 seconden de meeste impact hebben op het onthouden en dat het geluid niet nodig moet zijn om aandacht te trekken in de eerste drie seconden. Nadat de aandacht is getrokken kan geluid en met name dialoog in de video leiden tot meer impact van de boodschap.

Op basis van het onderzoek werden vier factoren geïdentificeerd waarmee merken de kracht van video op Twitter optimaal kunnen benutten. Deze vier factoren zorgen ervoor dat gebruikers die door de tijdlijn scrollen stoppen en een video willen bekijken:

Factoren om mensen een video op Twitter te laten bekijken

Verhaallijn in een vroeg stadium introduceren (Early story arc)
In de video moeten gebruikers direct in de verhaallijn worden betrokken zodat ze langer dan 3 seconden de video bekijken.

Zichtbaarheid van mensen (The presence of people)
Laat in de eerste drie seconden van een video mensen zien die de emotie weten te raken van kijkers.

Content die inhaakt op de actualiteit (Topical content)
Topical content sluit aan bij actuele onderwerpen of specifieke thema’s waar op dat moment veel aandacht voor is en zorgt voor meer bekijks.

Teksten en ondertiteling in de video (Text or subtitles draw people)
Video’s met tekst of ondertiteling zorgen voor meer aandacht en dat gebruikers de video op Twitter helemaal bekijken.

Meer achtergrondinformatie over het onderzoek is te lezen in de Twitter-blogpost ‘How to create video with thumb stopping power on Twitter‘.