25-03-2013 / Stefan Mooren
LinkedIn maakt het moeilijker om aan zelfpromotie te doen in groepen. Onder zelfpromotie worden in dit geval berichten bedoeld die een direct commercieel doel dienen. Denk hierbij aan ZZP’ers die LinkedIn groepen gebruiken om berichten te plaatsen waarin ze direct of indirect zichzelf promoten, maar ook aan bedrijven die een groep beginnen ter promotie van hun producten of diensten. Het is niet verboden om aan zelfpromotie te doen, maar LinkedIn wil dat de interactie in groepen vooral is gericht op kennisdeling en minder op het plaatsen van commerciële berichten.
Geen koppeling tussen RSS en LinkedIn groepen
Om te voorkomen dat er te veel zelfpromotie in groepen wordt geplaatst, heeft LinkedIn de mogelijkheid voor beheerders om een RSS feed aan hun groep te koppelen stopgezet. Voorheen konden beheerders een RSS feed gebruiken om automatisch content van externe websites in de groep te laten plaatsen. Dit zorgde ervoor dat de beheerders met relatief weinig inzet hun groepen konden vullen met berichten. Omdat er via RSS enkel een link en voorvertoning verschijnen, zorgde dit ervoor dat er meestal geen vragen of andere vormen van discussie werden toegevoegd aan het bericht. Dit zorgt in veel gevallen voor een statische stroom van berichten waarbij weinig interactie plaatsvindt.
Beheerders (en gebruikers) van LinkedIn groepen kunnen nog steeds berichten automatisch doorplaatsen naar groepen met tools zoals Hootsuite en Buffer. Met deze tools moet het bericht nog wel handmatig worden ingesteld, maar het is niet nodig om naar de LinkedIn groepen te gaan om deze te plaatsen. Vooral voor beheerders die meerdere LinkedIn groepen onderhouden, kunnen deze tools waardevol zijn.
Algoritme dat zelfpromotie filtert
Een nieuw algoritme zorgt ervoor dat LinkedIn groepsberichten kan herkennen als zelfpromotie. Deze berichten worden dan automatisch geplaatst onder het tabblad ‘Promotions’. Beheerders konden commerciële berichten altijd al handmatig onder ‘Promotions’ plaatsen en ook gebruikers van groepen konden berichten markeren (‘Flaggen’) als zelfpromotie. Het algoritme van LinkedIn helpt beheerders een handje bij het herkennen en sorteren van zelfpromotie.
Het is op dit moment niet helemaal duidelijk hoe het algoritme voor het herkennen van zelfpromotie werkt. Stephanie Sammons nam voor een artikel op Social Media Today contact op met LinkedIn voor toelichting. Hierbij werd aangegeven dat het algoritme onder andere kijkt naar bepaalde combinaties van trefwoorden die verraden dat het zelfpromotie betreft. LinkedIn wil (logischerwijs) niet bekend maken wat deze trefwoorden zijn. Het is dus duidelijk dat beheerders en gebruikers van LinkedIn groepen die commerciële berichten willen plaatsen voortaan goed moeten nadenken op welke manier ze dit doen. Wanneer de teksten te opzichtig gericht zijn op zelfpromotie, bestaat de kans dat het bericht automatisch onder het tabblad ‘Promotions’ worden geplaatst.
Het algoritme uitschakelen
Beheerders van LinkedIn groepen kunnen ervoor kiezen om zelf handmatig te bepalen welke berichten onder het tabblad ‘Promotions’ worden geplaatst. Het algoritme wordt hierdoor uitgeschakeld. Hieronder wordt uitgelegd hoe dit werkt:
Stap 1 – Kies ‘Manage’
Kies via het menu dat bovenaan de LinkedIn groep wordt getoond voor het tabblad ‘Manage’.
Stap 2 – Ga naar ‘Group Settings’
Ga via het menu dat verschijnt aan de linkerzijde van de pagina naar ‘Group Settings’.
Stap 3 – Verander de instellingen
Vink het vakje ‘Allow only moderators and managers to move discussions to the Promotions area’ aan om het algoritme dat groepsberichten met zelfpromotie automatisch onder het tabblad ‘Promotions’ plaatst uit te schakelen. Hiermee wordt aangegeven dat alleen beheerders (en groepsmanagers) bevoegd zijn om handmatig berichten onder het tabblad ‘Promotions’ te plaatsen. Eventueel is het ook mogelijk het tabblad ‘Promotions’ helemaal niet te tonen in LinkedIn groepen. Vink het vakje ‘Enable the Promotions Feature’ uit om dit in te stellen.