07-06-2012 / Stefan Mooren

Afgelopen woensdag 6 juni 2012 werd bekend dat er bij LinkedIn miljoenen wachtwoorden zijn gelekt. Op het moment dat dit artikel is geschreven, zou het wereldwijd om ruim 6 miljoen wachtwoorden gaan. De geruchten begonnen in de (sociale) media en werden niet ontkend door LinkedIn. Alhoewel LinkedIn in eerste instantie niet officieel bevestigde dat er inderdaad wachtwoorden zijn gelekt, werd er aangeraden je huidige wachtwoord te wijzigen. Inmiddels heeft LinkedIn bekendgemaakt dat er inderdaad wachtwoorden zijn gelekt. Iedere LinkedIn gebruiker van wie het wachtwoord is verdwenen, zal hier zeer binnenkort bericht over krijgen vanuit LinkedIn.

Ontdek of jouw wachtwoord is gelekt

Je kunt ook zelf ontdekken of jouw LinkedIn wachtwoord is gelekt. Dit kun je doen door naar de volgende link te gaan: Wachtwoord controleren. Op deze pagina vind je een invoervenster waar je jouw huidige wachtwoord kunt invullen. Vervolgens klik je op de knop ‘Test my password’ waarna een boodschap verschijnt waarin je te zien krijgt of jouw wachtwoord één van de miljoenen gelekte LinkedIn-wachtwoorden is.

Wachtwoord op LinkedIn veranderen

De Nederlandse Social Media Academie (NSMA) publiceerde al eerder een uitgebreid artikel waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je een wachtwoord op LinkedIn kunt veranderen. Dit artikel kun je vinden via de volgende link: Wachtwoord op LinkedIn veranderen.

Tips voor veiligheid en privacy

LinkedIn geeft enkele tips voor de veiligheid en privacy omtrent wachtwoorden. Deze tips zijn hieronder op een rij gezet:

– Verander nooit je LinkedIn wachtwoord via een link:
Als je een e-mail krijgt waarin wordt gevraagd om je LinkedIn wachtwoord te wijzigen, negeer deze dan. Cyber-criminelen gebruiken deze methode soms om wachtwoorden te achterhalen. Je kunt je wachtwoord altijd op deze manier veranderen.
– Gebruik ‘Password Help’ bij vergeten wachtwoord:
Als je jouw wachtwoord bent vergeten, kun je gebruik maken van de officiële LinkedIn hulpfunctie ‘Password Help‘.
–  Wijzig wachtwoorden regelmatig:
Om de kracht van wachtwoorden optimaal te benutten, verander je op regelmatige basis (bijvoorbeeld iedere twee maanden) al je wachtwoorden op internet.

Online wachtwoorden

Omdat veel mensen hun LinkedIn wachtwoord waarschijnlijk ook voor andere websites of diensten gebruiken (bijvoorbeeld: e-mail, andere social media en internet-bankieren), is het aan te raden ook deze wachtwoorden voor de zekerheid te herzien.