23-12-2016 / Martijn Baten

De Nederlandse overheid vraagt vaker gegevens van gebruikers op via Facebook. In de eerste helft van dit jaar werd 450 keer gegevens opgevraagd. Dat is veel meer dan voorheen geval was. In dit artikel een toelichting over het opvragen van Facebook-gegevens van gebruikers door de Nederlandse overheid.

Overheid vraagt vaker Facebook-gegevens van gebruikers op

Het aantal verzoeken voor informatie over gebruikers steeg wereldwijd met 27 procent naar ruim 59.000. Daarvan is 40 procent afkomstig uit de Verenigde Staten. In Nederland werden de eerste zes maanden van dit jaar gegevens opgevraagd over 758 Facebook accounts. Deze cijfers zijn te vinden in een rapport dat Facebook heeft gepubliceerd waarin het verantwoording aflegt over de overheidsverzoeken wereldwijd. In het rapport deelt het online sociale netwerk niet in welke zaken de Nederlandse overheid gegevens heeft opgevraagd, maar geeft het wel enkele inzichten in de uitgebrachte verzoeken. Deze meeste hiervan hebben betrekking op strafrechtelijke onderzoeken zoals overvallen en ontvoeringen. Op dat moment wordt basisinformatie over een profiel opgevraagd, zoals de naam van de gebruiker, hoe lang iemand actief is en het ip-adres waarmee is ingelogd op een account. In 28 gevallen werd een spoedverzoek gedaan. Dat betreft situaties waarin sneller dan gebruikelijk gegevens werden overhandigd, omdat bijvoorbeeld iemand in levensgevaar is of als er een andere gevaarlijke situatie dreigt.

overheid-vraagt-vaker-gegevens-van-gebruikers-facebook-op

Facebook geeft aan dat er streng wordt gekeken naar de verzoeken die het door overheden ontvangt. Er moet namelijk sprake zijn van een wettelijke basis om de gebruiksgegevens te verstrekken. In 10 procent van de gevallen was hiervan volgens het online sociale netwerk geen sprake en zijn zodoende ook geen gegevens aan de overheid overhandigt.

Niet alleen Facebook, maar ook Twitter en LinkedIn worden regelmatig gevraagd om gegevens van gebruikers te overhandigen. Zij leggen hierover ook verantwoording af in halfjaarlijkse rapporten.