12-11-2014 / Ayman van Bregt

Tips om een blogpost meer Twitter-vriendelijk te makenTwitter is een sociaal netwerk waar naast inzichten, meningen en ervaringen van mensen, zelf ook veel links gedeeld worden naar artikelen op bijvoorbeeld blogs. Hoe stimuleer je het delen van blogs op Twitter? In dit artikel een aantal tips om een blogpost meer ‘Twitter vriendelijk’ te maken.

Tips om een blogpost meer ‘Twitter vriendelijk’ te maken

Het Amerikaanse SumAll (leverancier van social media analytics) geeft een aantal tips om ervoor te zorgen dat een blogpost beter verspreid kan worden via Twitter.
Met deze tips is het mogelijk om de kennis die gedeeld wordt in een blogpost beter zichtbaar te maken en daardoor ook nieuwe lezers te trekken.
Vanuit inhoudelijk oogpunt is het belangrijk om te schrijven over onderwerpen die het ‘goed’ doen op Twitter en aansluiten bij de dialoog die op Twitter gevoerd wordt. Daarnaast zijn er ook een aantal ‘technische’ tips die van belang zijn.

 • Gebruik de ’titel-tag’ voor iedere blogpost
  Iedere blogpost kan voorzien worden van een unieke ’titel-tag’ (title-tag) waardoor het voor zoekmachines handig is om te indexeren wat het onderwerp is van de artikel. Dit is ook handig voor social media deelknoppen zoals de Twitter-deelknop waardoor de juiste titel van het artikel opgenomen wordt in de tweet en iemand alleen maar op verzenden hoeft te klikken.
 • Twitter deelknop toevoegen
  Zorg dat bij iedere blogpost het zo eenvoudig mogelijk is voor een lezer om dit te delen via Twitter. De deelknop bovenaan dit artikel is hier een voorbeeld van. In het artikel ‘Nieuwe Twitter knoppen om content te delen op je eigen website of blog‘ staat uitgelegd hoe je de officiële Twitter knoppen kunt gebruiken.
 • Gebruik van quotes en statistieken
  Door in een blogpost quotes, statistieken en andere interessante deelbare feiten te noemen kun je eenvoudiger een lezer ‘verleiden’ deze ook op Twitter te delen door bij deze content een ‘klik om te tweeten’ link toe te voegen. Een voorbeeld hiervan is in de blogpost van SumAll terug te vinden.
 • Gebruik van afbeeldingen en foto’s
  Bij het publiceren van afbeeldingen en foto’s is het belangrijk om rekening te houden met de juiste formaten van een afbeelding / foto voor als deze op Twitter gedeeld wordt. Het ideale formaat is 1024 pixels bij 512 pixels en in ieder geval een minimale breedte van 440 pixels en een minimale hoogte van 220 pixels.

In het artikel van SumAll staan ook voorbeelden per tip weergegeven.

Bron afbeelding: SumAll