10-04-2018 / Ayman van Bregt

Twitter geeft sinds 2012 een eigen ‘Transparency Report‘ uit. Met dit rapport geeft Twitter inzage en openheid van zaken in verzoeken vanuit overheden in de wereld. Het rapport laat per land (of overheid) zien of er verzoeken bij Twitter zijn ingediend. In dit artikel staan de belangrijkste inzichten uit het 12e Transparency Report op een rij.

Twitter publiceert 12e Transparency Report

De verzoeken die Twitter krijgt vanuit landen en overheden zijn divers. Zo kan een verzoek bijvoorbeeld bestaan uit het verwijderen van specifieke content die door een account is geplaatst of het delen van informatie over de activiteiten van het account. Alle verzoeken worden verzameld en gepresenteerd op de speciale website: transparency.twitter.com. Sinds het 11e Transparency Report geeft Twitter inzicht in een nieuwe categorie die gericht is op het ongewenst gedrag door gebruikers en de inbreuk op merken of de rechten op content. Deze categorie draagt de naam ‘Government TOS reports’ en ging in 97% van de verzoeken over ongewenst gedrag van gebruikers. In 25% van de gevallen werden ook maatregelen tegen Twitter accounts ondernomen..

Een andere belangrijk onderdeel van het Transparency Report is de categorie ‘Terrorist Content’. Iets meer dan 1,4% van de wereldwijde verzoeken betrof deze categorie. Door het verbeteren van de veiligheid en gebruikersvoorwaarden wist Twitter een afname van 80% van de meldingen te realiseren. De afname in meldingen is herleidbaar tot de investeringen die Twitter heeft gedaan in betere technologie. Meer dan 1,2 miljoen Twitter accounts voor de ondersteuning van terrorisme zijn proactief verwijderd in de periode van 1 augustus 2015 tot en met 31 december 2017.

In Nederland is er een daling te zien van het aantal verzoeken ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017 zoals blijkt uit de onderstaande diagram (van 16 naar 9 verzoeken):

Twitter publiceert 12e Transparency Report - Nederland

Meer leren over Twitter en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.