26-03-2018 / Ayman van Bregt

LinkedIn is voor veel werkzoekenden een belangrijk startpunt in de zoektocht naar een nieuwe baan. De combinatie van veel vacatures die te vinden zijn op LinkedIn Jobs en het netwerk van meer dan 500 miljoen professionals is een krachtige combinatie bij het vinden van werk. In dit artikel wordt toegelicht hoe de kans op een baan via LinkedIn vergroot kan worden dankzij referrals.

Vergroot de kans op een baan via LinkedIn met referrals

LinkedIn wil gebruikers helpen om de kans op het vinden van een baan via LinkedIn te vergroten en introduceert daarom de ‘Referral-functie’. Hierdoor kunnen werkzoekenden het eigen netwerk vragen om een introductie voor een specifieke vacature. Recruiters geven zelf aan dat kandidaten die door middel van een introductie (referral) binnen komen een belangrijke bron zijn om op nieuw personeel van goede kwaliteit aan te nemen. Daarnaast is meer waarschijnlijk (tot 4 keer meer) dat een recruiter zelf ook contact op zal nemen.

De ‘Ask for a Referral’-functie op LinkedIn activeert direct een filter waardoor alleen vacatures worden getoond waarbij het mogelijk is om een introductie te vragen. Door op de ‘Ask for a Referral‘-knop te klikken kan het verzoek aan de gekozen persoon uit het LinkedIn netwerk worden verzonden zoals de onderstaande afbeelding laat zien:

Zo vergroot je de kans op een baan via LinkedIn - Ask for a referral

Bij het verzoeken tot een introductie is het raadzaam om een duidelijke toelichting te schrijven en zo de kans op de daadwerkelijke introductie (van goede kwaliteit) te vergroten. Geef bijvoorbeeld in het bericht aan, als er geen recent contact is geweest waar jullie elkaar van kennen. Wees expliciet in de match tussen de gevraagde kwaliteiten in de vacature en de eigen kennis en ervaring. Tenslotte is het goed om aan te geven waar de interesse in de functie op is gebaseerd. De functie kan worden geactiveerd door op deze link te klikken.

Meer leren over LinkedIn en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.