10-10-2012 / Ayman van Bregt

Eerder deelden we als Nederlandse Social Media Academie (NSMA) het artikel ‘Vijf tips om optimaal te zoeken via Twitter‘. Om het zoeken op Twitter nog efficiënter te maken, vind je in dit artikel nog vijf tips. Met deze tips kun je relevante conversaties vinden op basis van sentiment, datum, specifieke bronnen en hoe de zoekopdrachten opgeslagen kan worden.

Vijf tips om effectief te zoeken op Twitter

Tip 1: Zoeken naar positief of negatief sentiment en vragen
Twitter beweert het sentiment van tweets te kunnen constateren. Dit houdt in dat je zoekopdrachten kunt filteren op positieve- of negatieve uitspraken. Nederlandstalige tweets zijn niet altijd 100% accuraat met deze tool. Naast het sentiment kun je ook zoeken op vragen. Je doet dit door in een zoekopdracht een ‘:)’ te gebruiken voor positieve tweets, een ‘:(‘ voor negatieve tweets en een ‘?’ bij tweets met een vraag.

 

Tip 2: Zoeken naar berichten binnen een bepaalde periode
Het is mogelijk om naar tweets te zoeken die binnen een bepaalde periode zijn geplaatst. Wil je bijvoorbeeld tweets zien die sinds afgelopen vrijdag zijn geplaatst, (5 oktober 2012) voeg dan in de zoekopdracht ‘since:2012-05-10’ toe. Wil je alleen tweets tot aan afgelopen vrijdag zien, voeg dan ‘until:2012-05-10’ toe aan je zoekopdracht.

Tip 3: Tweets vinden van specifieke bronnen
Zoekopdrachten naar tweets kunnen worden gefilterd op basis van de bronnen van waaruit wordt getweet. Door ‘source:txt’ toe te voegen, zie je alleen tweets die via sms verzonden zijn. Als je alleen tweets wilt zien die vanuit HootSuite zijn verzonden, voeg je de zoekopdracht ‘source:hootsuite’ toe zoals hieronder is te zien.

 

Tip 4: Zoekopdrachten op Twitter opslaan
Als je regelmatig op Twitter zoekt met dezelfde zoekopdracht, is het handig om deze op te slaan. Je kunt tot 25 zoekopdrachten op Twitter opslaan. Door eerst de zoekopdracht in te voeren, kun je vervolgens op het ’tandwiel-icoon’ klikken en de zoekopdracht opslaan door op ‘save search’ te klikken.

 

Tip 5: Geavanceerd zoeken opslaan als bookmark in je browser
Als je de uitgebreide zoekfuncties zinvol vindt om te gebruiken, kun je hier ook via de uitgebreide zoekfunctie (Advanced Search) van Twitter gebruik van maken. Door deze in je internetbrowser te bookmarken kun je altijd snel en uitgebreid zoeken.