13-07-2012 / Martijn Baten

Ontvrienden op Facebook

De basis van Facebook als sociaal netwerk is dat je verbindingen aan kunt gaan met vrienden en bekenden. De situatie kan ook ontstaan dat je niet meer verbonden wilt zijn met een ‘vriend’ op Facebook. De Universiteit van Cambridge publiceerde recentelijk een onderzoek naar de redenen waarom mensen elkaar ontvrienden op Facebook. Op basis van 34.000 respondenten blijkt dat de redenen waarom mensen elkaar ontvrienden op Facebook uiteenlopend zijn.

Het onderzoek laat zien dat mensen op Facebook elkaar ontvrienden wanneer zij zich niet in dezelfde sociale omgeving bevinden, er een groot leeftijdsverschil is en wanneer de één erg ingetogen en de andere zeer uitbundig zich gedraagt op de site. Uit het onderzoek blijkt ook dat wanneer mensen veel gemeenschappelijke vrienden hebben op Facebook, des te minder deze mensen geneigd zijn deze te ontvrienden op Facebook. Opvallend inzicht uit het onderzoek is dat verbondenheid met een vrouwelijke Facebook vriend standvastiger lijkt te zijn dan met een mannelijke vriend.

Tip! Bekijk wie je heeft ontvriend op Facebook

Hoe kom je erachter dat iemand je heeft ontvriend op Faecebook? De handige applicatie ‘Unfriend-Finder’ helpt je door dit inzichtelijk te maken. De Unfriend-Finder stuurt je een notificatie wanneer je een Facebook vriend kwijt bent en wie deze persoon is. In het artikel ‘Bekijk wie je heeft ontvriend op Facebook‘ lees je meer over de werking van de applicatie