05-01-2015 / Ayman van Bregt

Linkedin wijzigt regels voor privacy en data-beschermingLinkedIn heeft recent aanpassingen doorgevoerd aan de privacy-regels en de regels voor het beschermen en omgaan met data van LinkedIn gebruikers. Na overleg met de toezichthouder vanuit de EU zijn er aanbevelingen gedaan die LinkedIn overneemt. In dit artikel staan de wijzigingen aan de LinkedIn-regels op een rij.

Wijzigingen Linkedin-regels voor privacy en data-bescherming

Alle LinkedIn gebruikers buiten de Verenigde Staten hebben te maken met de kaders die vanuit de Europese Unie worden gesteld. De ‘Irish Data Protection Commisioner (IDPC)’ is sinds mei 2013 met LinkedIn in gesprek en bezig met een audit van alle LinkedIn-regels op het gebied van privacy en data-bescherming. In juli 2014 werd de audit afgerond en is LinkedIn gestart met het implementeren van de aanbevelingen. Een eerste stap waren de aangepaste gebruikersvoorwaarden in oktober. De onderstaande punten zijn een samenvatting van de wijzigingen op het gebied van privacy en data-bescherming:

Toegang tot jouw eigen data op LinkedIn
LinkedIn heeft het makkelijker gemaakt om je eigen informatie te ontsluiten en deze indien gewenst te verwijderen.

 • Nieuw helpcentrum
  LinkedIn heeft het Helpcentrum met informatie vernieuwd en tal van pagina’s en artikelen toegevoegd met meer uitgebreide informatie.
 • Nieuwe data management-tool
  LinkedIn heeft een self-service tool gemaakt waarmee je als LinkedIn gebruiker alle data van je profiel kunt opvragen en als een bestand om te downloaden.

 

Jouw zichtbaarheid op LinkedIn managen
LinkedIn heeft diverse wijzigingen doorgevoerd rond de zichtbaarheid van je profiel op LinkedIn. Het gaat hierbij om onder andere wie jouw profiel kan zien, wie jouw posts kunnen zien die je deelt op LinkedIn, et cetera.

 • Update van de privacy policy
  LinkedIn geeft meer inzicht in hoe LinkedIn gebruikers jouw profiel bekijken op LinkedIn en hoe ze je kunnen vinden in de gewijzigde Privacy Policy.
 • Data deïdentificatie
  LinkedIn heeft haar privacy-instellingen meer gebruiksvriendelijk gemaakt en standaard data-collectie op anoniem ingesteld. Daarnaast is er ook een functie toegevoegd waarmee je andere LinkedIn gebruikers kunt blokkeren om contact met je op te nemen via LinkedIn. Tenslotte is er ook een dashboard beschikbaar met informatie over de recente login-geschiedenis.
 • Het afsluiten van een LinkedIn account
  LinkedIn heeft de stappen voor het afsluiten van een LinkedIn account meer verduidelijkt zodat het gemakklijker zou moeten zijn om een LinkedIn account op te heffen.

 

Naar aanleiding van de aanbevelingen van de IDPC heeft LinkedIn ook wijzigingen doorgevoerd aan de netwerkmogelijkheden, beleid op het gebied van adverteren en cookies en toegang tot de LinkedIn data door andere partijen op basis van de LinkedIn API. Alle wijzigingen staan uitgelegd in deze LinkedIn blogpost. Voor wie direct de belangrijkste documenten wil lezen kun je het beste de LinkedIn Privacy Policy lezen.

Bron afbeelding: Laptopmag.com