24-01-2018 / Ayman van Bregt

Vorig jaar kondigde WhatsApp aan met een officiële dienst voor bedrijven te komen genaamd WhatsApp Business. Sinds afgelopen week is de dienst beschikbaar voor gebruikers van Google Android in een aantal geselecteerde landen. Dit artikel geeft inzicht in de zakelijke mogelijkheden van WhatsApp Business.

De zakelijke mogelijkheden van WhatsApp Business

WhatsApp is niet alleen een belangrijk communicatiemiddel tussen consumenten, maar ook in toenemende mate tussen consumenten en bedrijven. In de basis is WhatsApp bedacht om het contact tussen mensen onderling te faciliteren. Afgelopen jaar werd aangekondigd dat ook bedrijven een officiële aanwezigheid via de app kunnen krijgen. Tot voor kort was het zakelijke gebruik van WhatsApp niet geoorloofd maar werd dit wel toegestaan door middel van partijen die via een omweg bedrijven aansloten op de mogelijkheden van WhatsApp.

Afgelopen week is WhatsApp Business geïntroduceerd, een gratis Android-app voor het kleinbedrijf. Zelfstandige ondernemers en kleine bedrijven kunnen via de toepassing eenvoudig in contact komen met klanten. Hiermee biedt WhatsApp 1,3 miljard gebruikers de mogelijkheid om te chatten met bedrijven. De WhatsApp Business-app kent de volgende functies:

 • Bedrijfsprofielen
  Klanten kunnen voorzien worden van nuttige informatie, zoals een bedrijfsomschrijving, e-mailadres, adres en website.
 • Berichttools
  Ondernemers kunnen tijd besparen met de handige berichttools. Zo kunnen veelgestelde vragen met ‘snelle antwoorden’ worden beantwoord, krijgen klanten een ‘automatische’ begroeting waarmee het bedrijf kan worden geïntroduceerd en is er een afwezigheidsmelder op het moment dat er niet gereageerd kan worden.
 • Berichtstatistieken
  WhatsApp Business geeft inzicht in statistieken zoals het aantal gelezen berichten, om te beoordelen wat werkt en wat niet.
 • WhatsApp Web
  De WhatsApp web-functie stelt gebruikers in staat om berichten te verzenden en te ontvangen vanuit WhatsApp Business op een computer. Hierdoor kan samengewerkt worden met meerdere personen in het beantwoorden van berichten. Dat is bijvoorbeeld een prettige oplossing voor klantenservicemedewerkers en – teams.
 • Accounttype
  WhatsApp gebruikers zien dat ze chatten met een bedrijf, omdat het account gemarkeerd zal worden als een zakelijk account. Na verloop van tijd zullen sommige bedrijven geverifieerde accounts hebben, nadat het is bevestigd dat het telefoonnummer van het account overeenkomt met het telefoonnummer van het bedrijf.

WhatsApp Business is sinds afgelopen week beschikbaar en gratis te downloaden vanuit Google Play voor gebruikers in Indonesië, Italië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De app zal in de komende weken ook beschikbaar worden in de rest van de wereld. NSMA is met WhatsApp Business bereikbaar via 0651476949.

Meer leren over WhatsApp en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.