29-04-2016 / Martijn Baten

Facebook Verkoopgroepen overzicht

Facebook heeft de functie verkoopgroepen in Nederland geïntroduceerd. Via verkoopgroepen kunnen gebruikers tweedehands of eigengemaakte spullen verhandelen. Met de functie maakt Facebook bestaanden groepen waarin spullen worden verkocht beter inzichtelijk en toegankelijker.

Zelf spullen verkopen via Facebook Verkoopgroepen

Een jaar geleden introduceerde Facebook al verbeterde functies voor groepen waarin spullen worden verhandeld. Met verkoopgroepen gaat Facebook nu verder de concurrentie aan met bestaande platformen als Etsy en Marktplaats.

Via het linkermenu op de Facebook startpagina kunnen gebruikers toegang krijgen tot de verkoopgroepen. Op de pagina die verschijnt toont Facebook middels een kaart beschikbare verkoopgroepen in de directe omgeving. Er kan ook gezocht worden op een ander gebied door de kaart te verschuiven. In de Facebook verkoopgroepen kunnen gebruikers hun spullen verkopen aan de leden van de groep en dus niet alleen aan de eigen vrienden. Uiteraard kunnen leden van de groep ook zoeken in het aanbod aan spullen.

Het plaatsen van een advertentie in een Facebook verkoopgroep is kosteloos voor iedereen. Hier tegenover staat dat het online sociale netwerk geen regels stelt aan de berichten en spullen die in een groep worden verhandeld. Er is daarom ook weinig bescherming voor personen die spullen verhandelen. De verkoper en koper regelen onderling het vervoer en de betaling van de spullen, bijvoorbeeld via privéberichten op Facebook Messenger.

Facebook Verkoopgroepen

Facebook Verkoopgroepen zijn vooralsnog alleen toegankelijk via de browserversie van Facebook. In de Facebook app zijn de verkoopgroepen nog niet beschikbaar.