05-12-2014 / Martijn Baten
Vanaf 1 januari 2015 treden nieuwe, aangepaste, Facebook gebruikersvoorwaarden in werking. In de afgelopen weken hebben gebruikers hierover een mail ontvangen of een notificatie op Facebook gehad om de nieuwe gebruikersvoorwaarden te bekijken. Maar welke veranderingen worden er nu eigenlijk doorgevoerd? In dit artikel staat het belangrijkste dat je moet weten op een rij.
De nieuwe Facebook gebruikersvoorwaarden: De belangrijkste veranderingen op een rij
De aanpassingen die worden gedaan aan de Facebook gebruikersvoorwaarden hebben voornamelijk betrekking op de Facebook Data Policy. In dit document wordt beschreven hoe Facebook omgaat met data en hoe en door wie het wordt gebruikt. Voor wie alles wil weten over de aanpassingen, moet zeker dit document doornemen. Hieronder staan de belangrijkste aanpassingen op een rij:
1. Verzamelen van meer data: Eén van de eerste dingen die opvallen in de nieuwe Data Policy is dat Facebook nog meer data gaat verzamelen via verschillende kanalen en diensten. Facebook verzamelt onder andere alle data en content die je plaatst op Facebook, data van vrienden in relatie tot jouw profiel, contacten uit het adresboek van je telefoon als je hier voor toestemming geeft, financiële transacties via Facebook en informatie over het apparaat dat je gebruikt om gebruik te maken van de Facebook diensten. Facebook houdt ook data bij over externe websites die je bezoekt via onder andere de ‘Vind-ik-leuk’ knop en diensten waar een integratie met Facebook heeft plaatsgevonden.
2. Uitwisseling mogelijk tussen Facebook diensten: Data die wordt verkregen via Facebook zelf of via één van de andere diensten waar het online sociale netwerk eigenaar van is, wordt vanaf volgend jaar intensiever uitgewisseld. Gebruik je bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram of Moves, dan zal Facebook data van deze diensten koppelen aan je Facebook profiel. Zie op deze pagina een overzicht van alle Facebook bedrijven.
3. Meer gebruik van locatiegegevens: Facebook wil meer gebruik gaan maken van locatiegegevens om zo nog beter gepersonaliseerde en relevante informatie te bieden. Gebruikers kunnen nu op locaties inchecken en gebruik maken van de functie ‘Nearby Friends‘ (‘Nearby Friends’ is nog niet in Nederland). Facebook werkt aan nieuwe functies om locatiegegevens op te slaan en deze te gebruiken om relevantere informatie te tonen. In de toekomst is het bijvoorbeeld hierdoor mogelijk om menu’s van restaurants te tonen waarbij je in de buurt bent of updates van vrienden die vlakbij jouw locatie zijn.
Wat kunnen gebruikers doen met de nieuwe Facebook gebruikersvoorwaarden?
Tegen de nieuwe Facebook gebruikersvoorwaarden kunnen gebruikers weinig inbrengen. Gebruikers stemmen automatisch in met de veranderde voorwaarden en zodoende dus ook met het meer verzamelen en uitwisselen van data door Facebook. Facebook verlaten is een mogelijkheid, maar ook dan zal Facebook via externe websites en diensten alsnog informatie verzamelen. Wie gebruik blijft maken van Facebook kan het beste goed alle eigen privacyinstellingen nakijken. Dat voorkomt het uitwisselen van data door Facebook niet, maar hiermee hou je wel controle over wie daarnaast al je informatie ziet. De nieuwe versimpelde Facebook privacyinstellingen kunnen hierbij helpen.
Versimpelde Facebook privacyinstellingen met ‘Privacy Basics’
Met de aankondiging van de aangepaste Facebook gebruikersvoorwaarden, introduceert Facebook ook ‘Privacy Basics‘. In navolging van de ‘Privacysnelkoppelingen‘ komt het online sociale netwerk nu met een pagina om stap-voor-stap de eigen privacyinstellingen te doorlopen en waar nodig aan te passen. Met de nieuwe Privacy Basics pagina in 36 verschillende talen krijg je als gebruiker een beter overzicht over alle privacysintellingen die Facebook heeft en bepaal je beter wie welke informatie van je profiel mag zien. Privacy Basics maakt deel uit van eerdere privacy toevoegingen als een ‘Privacy checkup‘, het veranderen van de standaardinstelling voor plaatsen van updates naar ‘vrienden’ en het vereenvoudigd selecteren van een publiek om mee te delen.