23-09-2011 / Martijn Baten

Facebook heeft gisteren tijdens F8, een conferentie voor ontwikkelaars, een aantal veranderingen aangekondigd waaronder veel veranderingen aan profielen op Facebook. Gisteren lanceerde Facebook ‘Timeline‘; een visualisatie van je al je activiteiten op Facebook die je zelf kunt samenstellen. In dit artikel gaan we in op deze nieuwe functie en andere kleine veranderingen.

Timeline

Timeline is een visualisatie van je leven en activiteiten op Facebook en de basis van je ‘nieuwe’ profiel. In de nieuwe uitwerking van je profiel worden foto’s, statusupdates en andere belangrijke gebeurtenissen uit je Facebook leven op één pagina geïntegreerd.

De Timeline kun je voorzien van een grote coverfoto. Hiermee kun je gelijk een indruk achterlaten bij de bezoekers van je profiel. Hieronder wordt een korte samenvatting over jezelf geplaatst en kunnen bezoekers enkele gegevens zien.

Vervolgens start de timeline zelf met jouw recente activiteiten op Facebook. Hier vind je de statusupdates die je hebt geplaatst of applicaties waarvan je veel gebruik maakt. Door verder naar beneden te scrollen ga je verder terug in de tijd. Zo kun je bijvoorbeeld jouw eigen activiteiten van een jaar geleden bekijken.

Met Timeline kun je een compleet beeld van jezelf laten zien, door ook updates, foto’s en filmpjes van de afgelopen maanden en jaren een plek te geven in je timeline. Je kunt zelf bepalen wat je wilt laten zien. Hiermee gaat Facebook verder in het geven van meer controle aan de gebruikers.

De Timeline wordt de komende weken wereldwijd uitgerold, maar als je graag eerder gebruik wilt maken van de nieuwe functies, dan kun je dat via facebook.com/about/timeline aangeven door op ‘Sign me up’ te klikken. Je krijgt dan een uitnodiging zodra Facebook Timeline voor je klaar heeft. Wil je niet wachten dan kun je de wijzigingen al ervaren met deze uitleg.

Applicaties

Applicaties binnen Facebook gaan binnen de Timeline een grote rol spelen. Zo kun je binnenkort als fotograaf je Timeline vullen met applicaties die elk genomen foto direct op je Timeline plaatsen. Ook kun je favoriete kookrecepten met Foodily weergeven op je Timeline, je favoriete muziek delen via Spotify of je laatste hardlooproute weergeven met Nike+.

Applicaties zijn een mooie mogelijkheid om straks meer informatie over jezelf te laten zien op je profiel. Anderen kunnen zo En uiteraad kun je ook bij applicaties aangeven wie deze wel en niet mogen zien.

Recente activiteiten op een rij

Facebook introduceert naast de veranderingen rond het profiel een logboek voor al je Facebook activiteiten; Activity log. Het ‘Activity log’ is een pagina waar je kunt zien wat je doet en deelt op Facebook, in het heden en het verleden. Hier kun je berichten deleten, verbergen op je Timeline of apps verwijderen. Je kunt het ‘Activity log’ straks vinden door een knop op je Timeline.

Meer veranderingen bij Facebook

Eerder deze week schreven we al over de veranderingen bij het Facebook Nieuwsoverzicht. Vorige week kon je op de site lezen over het volgen van publieke statusupdates met de ‘abonneren-knop’. Eerder al werden ook de instellingen voor het plaatsen van statusupdates aangepast.