22-12-2017 / Martijn Baten

Video advertenties op Facebook die specifiek voor mobiele apparaten worden gecreëerd vallen beter op en zorgen voor betere prestaties. Dit is het belangrijkste inzicht uit een nieuwe studie door Facebook naar het effect van traditionele video’s op moderne, mobiele consumenten. De belangrijkste inzichten van het onderzoek worden in dit artikel verder toegelicht.

Het effect van mobiele video advertenties op Facebook

In samenwerking met het Nederlandse Metrixlab analyseerde Facebook 759 video advertenties van meer dan 300 verschillende merken, verspreid over 25 landen. Onder de videokijkers werd een enquête afgenomen, waarmee onder andere werd gekeken naar hoe goed het merk werd onthouden. Hiervoor werden de video’s verdeeld in drie categorieën:

1.) Aangepast voor mobiel;
2.) Mobile first;
3.) Video’s met een traditionele verhaallijn.

Videoadvertenties op Facebook

De studie laat zien dat kijkers naar de video’s met een traditionele verhaallijn het merk het minst goed konden onthouden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat deze video’s de merknaam meestal niet in de eerste seconden van de video laten zien.

Onthouden van merk na videoadvertenties op Facebook

Facebook benadrukt het belang om het merk achter de videoboodschap zo snel mogelijk te tonen. Op het moment dat een bedrijf niet makkelijk te herkennen is wordt namelijk de gehele manier waarop kijkers de advertentie interpreteren beïnvloed. Zo bleken video’s met een traditionele verhaallijn ook laag te scoren op de aansluiting op het merk, de betrouwbaarheid en relevantie.

Sterke of zwakke branding

Naast de relevantie om de relatie met een merk vroeg in de video te laten terugkomen, is het raadzaam om de belangrijkste elementen van het merk in het algemeen sterk in de video advertentie naar voren te laten komen. Zo laat de studie zien dat het merk minder goed naar voren kwam in de voor mobiel aangepaste advertenties. Bij deze advertenties werd het merk dan ook minder goed onthouden.

Bij mobile first-advertenties kwam het merk over het algemeen beter naar voren, waardoor deze ook beter werd onthouden. Dit type advertenties is daarnaast over het algemeen kort (gemiddeld 20 seconden) waardoor de boodschap sterker en duidelijker naar voren wordt gebracht. Daarnaast waren deze video’s over het algemeen vaker ontworpen om te worden bekeken zonder geluid.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.