19-08-2013 / Ayman van Bregt

LinkedIn heeft in Nederland meer dan 4 miljoen leden, en is met meer dan 4 miljoen Nederlanders op LinkedIn niet alleen interessant voor zakelijke professionals, maar ook voor studenten. In dit artikel delen we een LinkedIn handleiding met de mogelijkheden die LinkedIn biedt voor studenten.

Handleiding LinkedIn: De mogelijkheden van LinkedIn voor studenten

Eerder schreef de Nederlandse Social Media Academie al over de basis van het LinkedIn profiel en de mogelijkheden van LinkedIn in het artikel ‘Het ecosysteem van LinkedIn als basis voor een LinkedIn profiel‘. LinkedIn heeft voor studenten een speciale website gemaakt om deze doelgroep te ondersteunen in het effectief gebruiken van de mogelijkheden van LinkedIn voor studenten. In de onderstaande vier stappen wordt een korte handleiding gegeven aan de hand van de mogelijkheden van LinkedIn voor studenten als online sociale netwerk voor professionals.

Handleiding – De mogelijkheden van LinkedIn voor studenten – Stap 1
Waarom actief worden op LinkedIn?
LinkedIn voor studenten kan interessant zijn om de volgende redenen:

  • Online een professioneel visitekaartje presenteren in de vorm van een LinkedIn profiel;
  • Het netwerk onderhouden met collega studenten en andere relevante zakelijke contacten;
  • Informatie inwinnen over specifieke bedrijven en sectoren;
  • Relevante stageplekken, afstudeerplekken en banen vinden.

In de onderstaande LinkedIn Slideshare presentatie wordt in minder dan 10 minuten uitgelegd hoe LinkedIn voor studenten relevant kan zijn:

 

 

Handleiding – De mogelijkheden van LinkedIn voor studenten – Stap 2
Optimaal resultaat halen uit een LinkedIn profiel als student

LinkedIn adviseert studenten die een optimaal LinkedIn profiel willen hebben de volgende vijf punten:

  1. Maak gebruik van een professionele profielfoto waar je alleen zelf op staat;
  2. Beschrijf in de headline van je LinkedIn profiel niet alleen je studierichting maar ook je ambities en de kant die je zakelijk op wilt;
  3. Zorg voor een samenvatting met trefwoorden die aansluiten bij de type functies die je ambieert;
  4. Als het van toepassing is verrijk je LinkedIn profiel met vrijwilligersfuncties, stages en traineeships en andere extra-curriculaire activiteiten;
  5. Als het van toepassing is, zorg dan voor aanbevelingen van professoren, adviseurs en begeleiders van stages.

In de onderstaande LinkedIn slideshare presentatie staan nog enkele tips voor een optimaal LinkedIn profiel als student:

Alle informatie over het stap voor stap maken van een LinkedIn profiel wordt geboden in de NSMA Handleiding LinkedIn profiel maken.

Handleiding – De mogelijkheden van LinkedIn voor studenten – Stap 3
Netwerken op LinkedIn voor studenten

Start met het netwerken op LinkedIn door vrienden en familie als eerste uit te nodigen met behulp van de tools die LinkedIn daarvoor biedt.

Vervolgens kun je het netwerk eenvoudig uitbreiden met behulp van deze tools door alumni en andere professionals die je tijdens de studie hebt leren kennen te verbinden aan je profiel. Vervolgens kun je het netwerk eenvoudig uitbreiden met behulp van deze tools door alumni en andere professionals die je tijdens de studie hebt leren kennen te verbinden aan je LinkedIn profiel. Als je actief wilt netwerken en je netwerk uit wilt breiden met voor jou interessante mensen maak dan gebruik van LinkedIn Groepen. Meer over het netwerken in LinkedIn groepen kun je vinden in de onderstaande LinkedIn slideshare presentatie:

Alle informatie over het netwerken op LinkedIn en alle informatie over LinkedIn Groepen  wordt geboden in de NSMA Handleiding LinkedIn gevorderden.

Handleiding – De mogelijkheden van LinkedIn voor studenten – Stap 4
De mogelijkheden van LinkedIn voor studenten optimaal benutten

Naast de bovenstaande informatie biedt LinkedIn voor studenten nog veel meer uitvoerige informatie om daadwerkelijk alle mogelijkheden van LinkedIn voor studenten optimaal te benutten.

Mocht je als student nog twijfelen of LinkedIn interessant is, lees dan de succesverhalen van anderen over de mogelijkheden van LinkedIn voor studenten.

Uitgebreide Handleiding LinkedIn profiel maken

Voor iedereen die op LinkedIn wil en precies wil weten hoeDe NSMA Praktijkgids LinkedIn profiel maken is de meest uitgebreide LinkedIn handleiding waarmee je aan de hand van een duidelijk stappenplan met screenshots en instructie stap voor stap een profiel op LinkedIn leert maken en ook direct effectief te gebruiken.
Bekijk nu de uitgebreide handleiding LinkedIn (NSMA Praktijkgids LinkedIn profiel maken) in onze webwinkel.