06-07-2018 / Martijn Baten

Bij video’s op social media is niet alleen de video content zelf, maar ook de ondertiteling van groot belang. Het toevoegen van ondertiteling aan een video op social media kan een grote impact hebben op de prestaties van de video. In dit artikel worden zeven voordelen van video ondertiteling op social media op een rij gezet.

Infographic: 7 voordelen van video ondertiteling op social media

Het bekijken van video content op social media zoals Facebook en Instagram blijft sterk groeien in populariteit. Het is dan ook verklaarbaar dat Instagram recent nog de nieuwe functie ITV aankondigde voor het plaatsen van langere video’s op het platform.

Om video’s op een aantrekkelijke manier aan te bieden voor gebruikers, is het toevoegen van ondertiteling raadzaam. Hieronder worden zeven redenen gegeven waarom het toevoegen van een ondertiteling aan video’s op social media raadzaam is en bij kan dragen aan betere resultaten:

 • Niet iedereen is in staat om even goed te horen
  In Nederland heeft 1 op de 12 mensen gehoorproblemen. Op het moment dat een video geen ondertiteling heeft is het voor dit deel van de bevolking lastig om de audio van een video te verstaan.
 • Personen kijken video’s zonder geluid
  Hoofdzakelijk op mobiele apparaten worden video’s bekeken zonder geluid, omdat de situatie dit niet toelaat of omdat het geluid van de mobiele telefoon is uitgeschakeld. Ter illustratie: 85 procent van de video’s op Facebook en twee derde van de video’s op Snapchat worden bekeken zonder geluid.
 • Ondertiteling maakt video’s makkelijker om te begrijpen
  Ook met geluid vinden personen het prettiger om video’s te bekijken met ondertiteling. Door middel van ondertiteling hoeft iemand namelijk minder moeite te doen om de inhoud van een video te begrijpen, zelfs als de audio in dezelfde taal is.
 • Niet iedereen beheerst de taal 
  Bij het creëren van een video is het raadzaam om de kijker goed in gedachten te houden. Zo kan het zijn dat niet de volledige doelgroep de taal die in de video wordt gebruikt vloeiend beheerst. Om de video voor hen alsnog toegankelijk te maken kan het raadzaam zijn om ondertiteling aan te bieden als vertaling of verduidelijking.
 • Ondertiteling zorgt voor meer betrokkenheid van de kijker
  Uit studie blijkt dat video’s met ondertiteling over het algemeen langer worden bekeken dan video’s zonder ondertiteling. Waar video’s zonder ondertiteling gemiddeld tot 66 procent van de video worden bekeken, is dit gemiddeld tot 91 procent bij video’s met ondertiteling.
 • Ondertiteling zorgt voor een verhoogd bereik op social media
  Video’s op Facebook met ondertiteling bereiken gemiddeld 16 procent meer mensen dan video’s zonder ondertiteling. Daarnaast werden deze ook door 15 procent meer mensen gedeeld, en ontvingen deze 17 procent meer reacties en 26 procent meer kliks op de call-to-action knop.
 • Ondertiteling verbetert de SEO
  Het toevoegen van ondertiteling aan een video heeft indirect ook een positief effect op de vindbaarheid in zoekmachines (SEO). Op het moment dat mensen langer naar een video kijken en deze vaker wordt gedeeld zal dit terug te zien zijn in de vindbaarheid bij zoekmachines.

Alle zeven voordelen van video ondertiteling op social media zijn verwerkt door Uscreen in onderstaande infographic:

7 voordelen van video ondertiteling op social media

 

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.