08-12-2017 / Martijn Baten

Het creëren van een effectieve Facebook advertentie vraagt in veel gevallen om een goed inzicht in de leefwereld van de doelgroep en een creatieve vertaalslag. Bedrijven en adverteerders die goed willen opvallen tussen andere advertenties op het online sociale netwerk, kunnen dan ook gebaat zijn bij inzichten in de advertentiecampagnes van concurrenten en vergelijkbare spelers. Met behulp van Bigbigads kunnen adverteerders inzichten en inspiratie opdoen door het bekijken en analyseren van de Facebook advertenties door concurrenten.

Inzichten en inspiratie voor nieuwe Facebook advertenties

Bigbigads is een online oplossing waarmee miljoenen Facebook advertenties van bedrijven worden bijgehouden en ingezien kunnen worden. Door de Bigbigads browser-extensie voor Google Chrome te installeren en een account aan te maken, wordt hierna binnen Facebook zichtbaar per adverteerder hoeveel advertenties zijn vastgelegd in de database van Bigbigads. Van hieruit kan worden doorgeklikt naar Bigbigads waarbij inzichtelijk gemaakt wordt welke advertenties er in het verleden door dezelfde adverteerder zijn geplaatst.

Binnen Bigbigads kan worden gezocht op een steekwoord, URL of naam van een adverteerder. De zoekopdracht kan vervolgens worden verfijnd door te filteren op type advertentie, een gebruikte call-to-action, taal, leeftijd en het geslacht van de doelgroep waarop de advertentie zich richt. Gebruikers van de premium versie van Bigbigads kunnen ook filteren op het land, interesses van de doelgroep en het ingestelde doel van de advertentiecampagne. Bij het bekijken van elke individuele advertentie kan inzicht worden gekregen in de doelgroep waar deze is aan getoond.

Facebook advertenties van concurrenten analyseren met Bigbigads

Het gebruik van Bigbigads is voor adverteerders een praktische oplossing voor het in het vizier houden van concurrentie binnen Facebook en het opdoen van inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe campagnes.

1. De prestaties van Facebook advertenties door concurrenten
Bigbigads laat zien met welke advertenties een adverteerder eerder op Facebook actief is geweest. Daarbij geeft de tool ook inzichten over de prestaties van de advertentie. Door te kiezen ‘Ad Insight’ kunnen inzichten worden opgedaan zoals hoe vaak de advertentie op mobiel of desktop is bekeken, hoeveel mensen de advertentie heeft bereikt, en hoeveel hiervan het bericht leuk hebben gevonden of hebben gedeeld. Daarnaast kan de prestatie van de advertentie worden bekeken, aan de hand van het aantal impressies en interactie die hebben plaatsgevonden. Ook kan inzage worden verkregen in op welke doelgroep (leeftijd, geslacht en taal) het bedrijf de advertentie heeft gericht, en door wie de advertentie uiteindelijk het meest werd bekeken.

Prestaties van Facebook advertenties met Bigbigads

Een alternatief voor het gebruik van Bigbigads om te zien waar concurrenten mee adverteren, is door gebruik te maken van de advertentievoorkeuren-functie binnen Facebook. In dit artikel wordt uitgelegd hoe gebruik gemaakt kan worden van deze functionaliteit om te zien waarmee vergelijkbare aanbieders adverteren op Facebook.

2. Inspiratie voor de volgende Facebook advertenties

Hoewel Bigbigads waardevolle inzichten kan geven over de prestaties van concurrenten op Facebook, biedt de tool ook de uitgelezen kans om inspiratie op te doen voor de creatie van nieuwe advertenties. Per productcategorie of industrie kunnen de Facebook advertenties van verschillende adverteerders worden bekeken en hiermee inzicht verkregen worden wat effectief is of door andere veelal wordt ingezet. Deze informatie kan worden betrokken bij het ontwikkelen en creëren van nieuwe advertentiecampagnes op Facebook.

Het gebruik van Bigbigads is in de basis kosteloos en een account kan worden aangemaakt via deze pagina.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.