23-09-2013 / Ayman van Bregt

LinkedIn anoniem gebruiken om een baan te vindenMet meer dan vier miljoen gebruikers op LinkedIn is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn als professional. Met een LinkedIn profiel is het eenvoudig om je vaardigheden, kennis en werkervaring te communiceren en zichtbaar te zijn voor potentiële werkgevers en recruiters. Als je echter actief op zoek gaat naar een nieuwe baan op LinkedIn kan het juist handig zijn om minder zichtbaar te zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een huidige werkgever ziet dat je actief op zoek bent naar een nieuwe baan op LinkedIn. In dit artikel daarom een aantal tips om LinkedIn anoniem te gebruiken bij het zoeken naar een baan.

LinkedIn anoniem gebruiken om een baan te vinden

Het zoeken naar een baan op LinkedIn start met het adequaat afschermen van je profiel en informatie waar je huidige netwerk niet van op de hoogte moet zijn.

Stap 1 LinkedIn anoniem gebruiken: Updates van het LinkedIn profiel afschermen
Een goede manier om meer zichtbaar te worden voor potentiële werkgevers is door trefwoorden toe te voegen en het LinkedIn profiel bij te werken. Iedere wijziging aan het profiel zal echter ook als update door LinkedIn gedeeld worden met je LinkedIn-connecties. Het kan gebruikers opvallen als er veel updates verschijnen over profielwijzigingen. Als dit niet wenselijk is, kun je deze updates uitschakelen. Door naar de privacy-instellingen van het LinkedIn profiel te gaan en te klikken op ‘Turn on/off your activity broadcasts’ kunnen de updates aan- en uitgezet worden. Alle activiteiten die op LinkedIn gedaan worden zijn nu niet meer zichtbaar in de updates.

Stap 1 LinkedIn anoniem gebruiken- Updates van het LinkedIn profiel afschermen

Stap 2 LinkedIn anoniem gebruiken: Andere LinkedIn profielen anoniem bekijken

Voor LinkedIn gebruikers die zowel openlijk als afgeschermd willen zoeken naar een nieuwe baan op LinkedIn kan het soms handig zijn om een LinkedIn profiel van anderen anoniem te bekijken. Bij de privacy-instellingen kan aangepast worden of de LinkedIn gebruiker wiens profiel bekeken wordt, wel of niet kan zien wie het profiel heeft bezocht. Klik hiervoor op ‘Select what others see when you’ve viewed their profile’ om in te stellen dat een LinkedIn profiel anoniem of niet anoniem bekeken wordt. Met een gratis LinkedIn account is het wel belangrijk om na het bekijken weer in te stellen dat iedereen kan zien dat het profiel is bezocht omdat anders de profielstatistieken en de inzichten van ‘Who’s Viewed Your Profile’ niet meer beschikbaar zijn.

Stap 2 LinkedIn anoniem gebruiken- Andere LinkedIn profielen anoniem bekijken

Stap 3 LinkedIn anoniem gebruiken: Lidmaatschappen van LinkedIn groepen afschermen
LinkedIn Groepen zijn een goede plek om te netwerken. Door de populariteit van LinkedIn Groepen kan het echter ook erg opvallen als er veel nieuwe lidmaatschappen van LinkedIn Groepen op het LinkedIn-profiel verschijnen. Het is mogelijk om het lidmaatschap van LinkedIn Groepen te verbergen op het profiel door de volgende stappen uit te voeren. Klik op Edit Profile, en kies voor het ‘potlood-icoon’ bij de LinkedIn Groepen. Bij iedere groep staat ‘Visible’ en ‘Hidden’. Ga met de muis op deze woorden staan en klik op ‘Change’ om de zichtbaarheid van een LinkedIn groep op het profiel aan te passen.

Stap 3 LinkedIn anoniem gebruiken- Lidmaatschappen van LinkedIn groepen afschermen

Als er in een groep een interessant bericht staat waar je op zou willen reageren, maar je wilt niet dat dit publiekelijk zichtbaar is, kies dan bij het antwoorden voor ‘reply privately’. Hierdoor kunnen andere leden van de LinkedIn groep de reactie niet zien.

 

Handleiding LinkedIn gebruiken om een baan te vinden

Naast de behandelde tips in dit artikel kan LinkedIn zeer goed gebruikt worden om gericht een nieuwe baan te vinden. De NSMA praktijkgids LinkedIn gevorderden leert je alle mogelijkheden van LinkedIn te benutten  om een baan te vinden. Aan de hand van een overzichtelijke handleiding met stappenplan wordt uitgelegd hoe alle mogelijkheden op LinkedIn benut kunnen worden bij het vinden van een nieuwe baan. Na het lezen van deze praktijkgids ben je in staat om geavanceerde zoekfuncties en toepassingen van LinkedIn te gebruiken bij het vinden van werk (opdracht en/of baan).
Lees verder.