09-04-2018 / Ayman van Bregt

LinkedIn publiceert alweer voor de dertiende keer een eigen Transparency Report. Hiermee geeft het online sociale netwerk voor professionals inzage en openheid van zaken in verzoeken vanuit overheden in de wereld. Het rapport laat per land zien of er verzoeken bij LinkedIn zijn ingediend over gebruikers. Alle verzoeken worden sinds 2011 bijgehouden op een aparte website. In dit artikel staan de belangrijkste inzichten uit het 13e LinkedIn Transparency Report op een rij.

LinkedIn publiceert 13e Transparency Report

LinkedIn geeft bij verzoeken van overheden nooit informatie vrij zonder daarbij de desbetreffende LinkedIn gebruiker te informeren. Een uitzondering op deze regel wordt alleen gemaakt bij rechtszaken of in noodsituaties. In het LinkedIn Transparency Report wordt inzicht gegeven in de volgende informatie:

  • Het aantal verzoeken vanuit overheden met per land het aantal LinkedIn accounts waar informatie over is verstrekt;
  • De frequentie warmee LinkedIn gehoor heeft gegeven aan overheidsverzoeken en hoeveel LinkedIn accounts het betreft;
  • Het type verzoeken dat LinkedIn heeft ontvangen van de Amerikaanse overheid.

Over meer dan 500 miljoen LinkedIn gebruikers is er slechts van 642 LinkedIn profielen informatie opgevraagd in het tweede halfjaar van 2017. Dit is een forse daling van 36% ten opzichte van het aantal aanvragen in het tweede halfjaar van 2016 (van 373 naar 224). De 224 verzoeken kwamen vanuit Brazilië, Canada, Duitsland, India, Italië, Nederland, Puerto Rico, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland. In tegenstelling tot het tweede halfjaar van 2016 is er nu vanuit Nederland één verzoek geweest, in het eerste halfjaar van 2017 was er ook één verzoek.
De onderstaande lijst uit het LinkedIn Transparency Report geeft inzicht in de verzoeken en de resultaten.

LinkedIn publiceert 13e Transparency Report

Meer leren over LinkedIn en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.