10-05-2017 / Ayman van Bregt

LinkedIn publiceert alweer voor de elfde keer een Transparency Report waarmee het online sociale netwerk voor professionals inzage en openheid van zaken geeft in verzoeken vanuit overheden in de wereld. Het rapport laat per land zien of er een verzoek bij LinkedIn is ingediend over een gebruiker. Alle verzoeken worden sinds 2011 bijgehouden op een speciale website. In dit artikel staan de belangrijkste inzichten uit het 11e LinkedIn Transparency Report op een rij.

LinkedIn publiceert 11e Transparency Report

LinkedIn geeft bij verzoeken van overheden nooit informatie vrij zonder daarbij de desbetreffende LinkedIn gebruiker te informeren. Een uitzondering op deze regel wordt alleen gemaakt bij rechtszaken of in noodsituaties. In het LinkedIn Transparency Report wordt inzicht gegeven in de volgende informatie:

  • Het aantal verzoeken vanuit overheden met per land het aantal LinkedIn accounts waar informatie over is verstrekt;
  • De frequentie warmee LinkedIn gehoor heeft gegeven aan overheidsverzoeken en hoeveel LinkedIn accounts het betreft;
  • Het type verzoeken dat LinkedIn heeft ontvangen van de Amerikaanse overheid.

 

Slechts weinig LinkedIn gebruikers zijn onderzocht op verzoek van overheden, in tegenstelling tot gebruikers van Twitter. Met meer dan 500 miljoen LinkedIn gebruikers is er slechts van 373 LinkedIn profielen informatie opgevraagd in het tweede halfjaar van 2016. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de aanvragen in het tweede halfjaar van 2015 (van 238 naar 373) en het eerste halfjaar van 2016 (van 310 naar 373). De 373 verzoeken kwamen vanuit Brazilië, China, Filippijnen, Frankrijk, Griekenland, India, Italië, Macedonië, Spanje, de Verenigde Staten en Zweden. Vanuit Nederland zijn er geen verzoeken geweest in deze periode.
De onderstaande lijst uit het LinkedIn Transparency Report geeft inzicht in de verzoeken en de resultaten.

LinkedIn Transparency Report

 

Eerder gepubliceerde LinkedIn Transparancy rapporten zijn in dit overzicht te vinden.

 

Meer leren over LinkedIn en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.