10-03-2017 / Martijn Baten

Op Facebook kunnen klanten en fans van je bedrijf of organisatie zelf een locatiepagina aanmaken om bij in te checken of een recensie op achter te laten. Het aanmaken van een locatiepagina gebeurt bijvoorbeeld omdat je bedrijf nog geen Facebook bedrijfspagina had of wanneer de klant de juiste bedrijfspagina niet kon vinden. Doordat een klant zelf een locatiepagina maakt, ontstaat er een tweede Facebook pagina over je bedrijf. In dit artikel wordt uitgelegd hoe beheerders een officieuze (onofficiële) Facebook locatiepagina kunnen claimen en vervolgens samenvoegen.

Een onofficiële Facebook locatiepagina claimen en samenvoegen

Facebook locatiepagina’s die worden aangemaakt door klanten krijgen het kenmerk ‘onofficiële pagina’. Bedrijven kunnen deze pagina claimen zodat zij de pagina kunnen beheren en zelfs samenvoegen met de al bestaande officiële Facebook bedrijfspagina. Beheerders van een Nederlandse Facebook bedrijfspagina krijgen tot op heden niet de optie te zien om een locatiepagina te claimen, in tegenstelling tot Amerikaanse gebruikers. Met een omweg is het mogelijk om de optie alsnog beschikbaar te maken en de pagina te claimen. Dit kun je doen door de onderstaande stappen te doorlopen:

Stap 1: Voeg een zakelijk e-mailadres toe aan Facebook 

Om de Facebook locatiepagina te kunnen claimen is het van belang dat een zakelijk e-mailadres is gekoppeld aan je persoonlijke Facebook account. Om een e-mailadres toe te voegen of om dit te controleren, ga je naar de accountinstellingen. Onder ‘Contact’ kun je een extra e-mailadres toevoegen. Zorg ervoor dat deze overeenkomt met de website (dezelfde domeinnaam) die ook is vermeld op de Facebook bedrijfspagina.

Stap 2: Installeren van VPN ZenMate

Om aan de slag te gaan werk je het beste in de Google Chrome browser. Ga na het opstarten van de browser naar de Chrome Web Store en zoek naar ‘VPN ZenMate’. ZenMate is een browser extensie die je kunt installeren in Google Chrome en laat internetten via een VPN verbinding. Kies voor ‘Toevoegen’ en installeer de extensie in de browser.

VPN ZenMate installeren

Stap 3: Ga naar Facebook.com en maak verbinding via de VS

Om de zojuist geïnstalleerde extensie te installeren ga je naar Facebook.com. Login met je Facebook account. Klik vervolgens op de ZenMate-extensie rechts bovenaan in de browser. In het venster van de extensie verschijnt de mogelijkheid om te verbinden via de Verenigde Staten. Selecteer deze optie om verder te gaan.

Facebook gebruiken vanuit de VS

Stap 4: Kies voor ‘Is dit jouw bedrijf?’

Op Facebook ga je nu op zoek naar de onofficiële locatiepagina van jouw bedrijf. In de menubalk van de pagina, onder de omslagafbeelding, vind je de optie ‘Is dit jouw bedrijf?‘. Kies voor deze optie om de pagina te kunnen claimen.

Een onofficiele Facebook locatiepagina claimen

Stap 5: De Facebook locatiepagina vastleggen 

Na het selecteren van de optie ‘Is dit jouw bedrijf?‘ verschijnen twee verschillende opties:

  • De locatiepagina samenvoegen met een geverifieerde pagina die je beheert
  • De locatiepagina claimen en verifiëren met een telefoongesprek of documenten

 Facbook locatiepagina claimen

De eerste optie biedt de mogelijkheid om de locatiepagina direct samen te voegen met een bedrijfspagina die je al beheert. Hierbij worden wel van één van de twee pagina’s de berichten verwijderd, je kunt zelf kiezen welke. Paginavolgers worden wel samengevoegd. Via de tweede optie kan de locatiepagina worden geclaimd door deze te verifiëren via een telefoongesprek of het aanleveren van documenten zoals een voorbeeldfactuur met hierop de naam van het bedrijf. Gemiddeld doet Facebook er ongeveer 72 uur over om de beheersrechten toe te wijzen, maar dit kan ook langer duren.

6. Facebook pagina’s samenvoegen

Wanneer Facebook de beheersrechten heeft toegewezen van de onofficiële locatiepagina, kun je deze pagina samenvoegen met de al bestaande pagina. Ga hiervoor naar de instellingen van je officiële Facebook bedrijfspagina en kies voor de optie ‘Pagina’s samenvoegen‘ of ga direct naar facebook.com/pages/merge en selecteer de betreffende pagina die je wilt samenvoegen.

Facebook pagina's samenvoegen

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.