12-02-2018 / Ayman van Bregt

Organisaties veranderen in hetgeen belangrijk wordt gevonden bij nieuwe kandidaten. Dat vertaald zich ook in een ander sollicitatieproces. Dit artikel zet de sollicitatie trends voor 2018 volgens LinkedIn op een rij.

De belangrijkste sollicitatie trends voor 2018 volgens LinkedIn

De arbeidsmarkt verandert waarbij organisaties meer dan ooit medewerkers zoeken met zachte vaardigheden (soft skills). Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat meer dan 60% van de recruiters het lastig vind om goed stil te staan bij de zachte vaardigheden van een kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek. Op basis van duizenden gesprekken met recruiters en HR-professionals heeft LinkedIn de volgende sollicitatietrends voor 2018 op een rij gezet:

 • Traditioneel sollicitatiegesprek is nog de standaard
  Er zijn tal van vernieuwingen op het gebied van sollicitatiegesprekken, maar toch verloopt het proces achter deze gesprekken op een vrij traditionele wijze. Telefonisch worden kandidaten gescreend, vervolgens op basis van een interview en een assessment worden kandidaten geselcteerd. Het evalueren van zachte vaardigheden is nog een onderbelicht gebied.
 • Nieuwe technologie als ondersteuning
  Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de mogelijkheden om subjectiviteit in het sollicitatieproces waar mogelijk te objectiveren. Recruiters maken in toenemende mate gebruik van technologische ondersteuning in de selectie van kandidaten, testen van soft skills en gesprekken in een minder formele setting.
 • Sollicitatiegesprekken in de toekomst
  De wijze waarop nu nog sollicitatiegesprekken worden gevoerd zullen veranderen in de toekomst. Naar verwachting zullen in de toekomst sollicitanten geen cv meer toesturen naar honderden recruiters. Daarvoor in de plaats zal de selectie digitaal plaatsvinden door gerichte interviews waarbij een werkgever vooraf onderzoek heeft gedaan en de assessments ondersteunt met virtual reality.

Aan de hand van het onderzoek en de sollicitatie trends voor 2018 zijn de volgende tips te geven voor LinkedIn gebruikers en werkzoekenden:

 • Wees voorbereid op vragen naar gedrag tijdens sollicitatiegesprekken
  In sollicitatiegesprekken zullen steeds meer vragen gericht zijn op het beschrijven en inzichtelijk krijgen van het gedrag van een kandidaat. Wees goed voorbereid op dit type vragen waarbij recruiters vaak zoeken naar de mate waarin een kandidaat geschikt is om in een team samen te werken, leiderschap en time management.
 • Benadruk de juiste vaardigheden
  Technologie zal steeds meer ingezet worden om kandidaten vooraf te screenen. Zorg daarom dat de juiste zachte vaardigheden goed online zichtbaar zijn. Een handige tool is de LinkedIn Resume Assistant.
 • Zorg voor de juiste inzichten met behulp van het netwerk
  Een ervaren professional uit het netwerk kan de juiste inzichten aandragen om een volgende stap te kunnen maken in de carrière. Een handig hulpmiddel hierbij is LinkedIn Career Advice.

Meer leren over LinkedIn en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.