15-03-2013 / Martijn Baten

Facebook Tijdlijn omslagfoto

Facebook voert de komende weken nieuwe aanpassingen door aan de tijdlijn (profiel) van gebruikers. De aanpassingen helpen gebruikers om informatie beter op hun tijdlijn te organiseren. Daarnaast wordt ook de lay-out van de tijdlijn verbeterd. Geplaatste statusupdates komen aan de rechterzijde en applicaties aan de linkerzijde van de tijdlijn. In dit artikel staan de aanpassingen aan de Facebook Tijdlijn op een rij.

Interesses delen beter mogelijk  met verbeterde Facebook tijdlijn

Eenvoudig interesses toevoegen vanuit het nieuwsoverzichtDe belangrijkste vernieuwing die Facebook doorvoert aan de tijdlijn is de mogelijkheid om meer interesses te delen via de ‘Info’ pagina van een profiel. Nieuwe vensters geven de mogelijkheid om te laten zien welke muziek, films, TV programma’s, boeken je interessant vindt. Onderstaande afbeelding laat zien hoe bijvoorbeeld films kunnen worden toegevoegd aan je profiel. Ook kan direct vanuit het nieuwsoverzicht interesses worden gekoppeld aan een profiel. Meer over het toevoegen van interesses aan de ‘Info’ pagina op je Facebook profiel is te vinden in het Facebook Helpcentrum.

Facebook Tijdlijn interesses Het delen van meer interesses door gebruikers wil Facebook stimuleren door de komst van Graph Search dat eerder dit jaar werd aangekondigd. Hiermee kan Facebook slimmer doorzocht worden, onder andere aan de hand van interesses. In het artikel ‘Facebook slimmer doorzoeken met ‘Graph Search’ (Sociogram)‘ kun je hier meer over lezen.

Nieuw ontwerp voor Facebook tijdlijn (timeline)

Naast de verbeterde mogelijkheid rond het toevoegen van interesses, past Facebook ook het ontwerp van de tijdlijn aan. het menu onder de omslagfoto is in het nieuwe ontwerp ‘strakker’ vormgeven waardoor visuele elementen verdwijnen. Daarnaast worden updates op de tijdlijn anders getoond. Waar tot op heden statusupdates aan beide kanten van de tijdlijn werden geplaatst, worden deze nu uitgelijnd aan de rechterzijde van de tijdlijn. De linkerzijde van de tijdlijn is bestemd voor informatie en applicaties die meer gerelateerd zijn aan het profiel.

Facebook testte al enige tijd met een nieuw ontwerp voor de Facebook tijdlijn. Al in November 2012 schreef de Nederlandse Social Media Academie al over een nieuw ontwerp in het artikel ‘Facebook test met statusupdates in één kolom op de tijdlijn‘. Op dat moment was er al sprake van een meer strakkere scheiding tussen statusupdates en applicaties op de tijdlijn.

Facebook Tijdlijn vernieuwd

De verbeteringen aan de tijdlijn worden volgens Facebook de komende weken doorgevoerd voor alle gebruikers van Facebook.

Afbeeldingen: newsroom.fb.com