26-08-2016 / Martijn Baten

WhatsApp past de gebruiksovereenkomst aan waardoor bedrijven in de toekomst berichten naar gebruikers kunnen sturen. Voor bedrijven wordt het vanaf nu mogelijk om met klanten te communiceren via de chatapp, wat voorheen formeel niet was toegestaan. WhatsApp maakt daarnaast een koppeling met Facebook waardoor het mobiele nummer van gebruikers gekoppeld wordt aan Facebook profielen. In dit artikel staan de belangrijkste aanpassingen op een rij.

WhatsApp staat versturen van berichten door bedrijven toe

Facebook, het moederbedrijf van WhatsApp, werkt al langer aan de mogelijkheden en potentie die chatapps bieden aan bedrijven. Sinds dit jaar biedt Facebook Messenger allerlei mogelijkheden voor bedrijven om te communiceren met klanten en fans via chatconversaties. Daarnaast zijn er unieke samenwerkingen met bijvoorbeeld KLM dat actuele vluchtinformatie via chatberichten deelt. WhatsApp wil naar eigen zeggen nu ook manieren verkennen om gebruikers te helpen communiceren met bedrijven in een spam-en advertentievrijer omgeving. Het kan hierbij gaan om berichten van je bank over een potentieel frauduleuze transactie, of een melding van een vliegmaatschappij over een vertraagde vlucht. Deze berichten worden nu vaak nog via een sms-bericht of een telefoontje gecommuniceerd.

Voorkomen dat WhatsApp data met Facebook wordt gedeeld

Met het intreden van de nieuwe gebruiksovereenkomst gaat WhatsApp data van gebruikers actief verbinden met die van Facebook. Hiermee worden adverteerders in de gelegenheid gesteld om, naast personen te contacteren binnen de app zelf, op Facebook gerichter advertenties te vertonen. WhatsApp stelt in de nieuwe gebruiksovereenkomst duidelijk dat het telefoonnummer en chatgedrag van gebruikers alleen wordt uitgewisseld met Facebook en dus niet met derde partijen wordt gedeeld. Daarnaast benadrukt WhatsApp dat berichten alleen voor gebruikers zelf te lezen zijn. Vanwege de end-to-end versleuteling kunnen WhatsApp en Facebook dit niet zien.

Voor wie wil voorkomen dat data van WhatsApp met Facebook wordt gedeeld zijn er twee manieren om dit te voorkomen:

Optie 1: Direct bij het verschijnen van de pop-up in WhatsApp met de nieuwe voorwaarden
WhatsApp toont gebruikers in de komende dagen (dit kan enige tijd duren) een pop-up met de vraag om de nieuwe voorwaarden te accepteren. Kies op het venster voor de optie ‘Lees meer’ om de gehele voorwaarden te openen. Scroll vervolgens naar beneden. Hier kun je de optie uitvinken om WhatsApp data te delen met Facebook. Kies vervolgens voor ‘Akkoord’ om verder te gaan met het gebruik van WhatsApp.
Voorkomen dat WhatsApp data met Facebook deelt
Optie 2: Binnen 30 dagen nadat je akkoord bent gegaan met de nieuwe voorwaarden
Gebruikers die al akkoord zijn gegaan met de nieuwe voorwaarden hebben 30 dagen de mogelijkheid dit alsnog ongedaan te maken. Ga hiervoor naar het tabblad Instellingen -> Account en vink de mogelijkheid ‘Deel mijn accountinformatie‘ uit. Belangrijk om te weten is dat deze optie niet meer is terug te draaien. Data zoals het eigen telefoonnummer en gebruik van WhatsApp worden niet meer uitgewisseld met Facebook.

Via deze pagina beantwoord WhatsApp de meest gestelde vragen over de gewijzigde gebruiksvoorwaarden het uitwisselen van data met Facebook.