03-07-2015 / Martijn Baten

Facebook nieuwsoverzicht

Het Facebook nieuwsoverzicht wordt aangepast om gebruikers vaker relevante video’s te tonen gebaseerd op eerder kijkgedrag. Het algoritme waarmee het nieuwsoverzicht wordt samengesteld kijkt vanaf nu ook naar de manier waarop video’s bekeken worden. In dit artikel wordt de aanpassing verder toegelicht.

Facebook vergroot impact van bekeken video’s in het Facebook nieuwsoverzicht

Op basis van feedback door gebruikers wordt het Facebook nieuwsoverzicht geoptimaliseerd voor het tonen van relevante video’s aan gebruikers. Facebook is in concurrentie met YouTube als het gaat om het bekijken van online video content. Inmiddels worden er 4 miljard video’s per dag bekeken op Facebook, wat het de belangrijkste concurrent van YouTube maakt. Voor het online sociale netwerk is het daarom belangrijk om gebruikers de meest interessante en relevante video’s te tonen.

Net als bij gedeelde berichten, links en afbeeldingen blijkt het liken, reageren of delen van een bericht niet altijd de beste indicator om te bepalen of een update in het Facebook nieuwsoverzicht relevant is. Denk bijvoorbeeld aan een video van een non-profit instelling die informatief is. Hierbij heb je wellicht niet direct de behoefte om de video te liken, verspreiden of erop te reageren, maar het is wel relevant voor je om op de hoogte te blijven van de activiteiten van (in dit geval) de non-profit instelling.

Facebook houdt om deze reden vanaf nu rekening met interactie op video’s die een indicatie geven of iemand een video interessant en relevant vindt. Denk hierbij aan het geluid aanzetten, de video op volledig scherm bekijken en de video in HD kwaliteit bekijken. Op basis van een analyse op deze acties wil Facebook gebruikers nog beter interessante video’s bovenaan in het nieuwsoverzicht tonen.

De aanpassing aan het nieuwsoverzicht past in eerdere veranderingen die Facebook deed om het nieuwsoverzicht relevanter te houden voor gebruikers. Voorheen werd voornamelijk gekeken naar interactie die gebruikers hebben op de berichten in het nieuwsoverzicht. Nu houdt het online sociale netwerk ook rekening met andere factoren. Kortgeleden werd het Facebook nieuwsoverzicht al aangepast waardoor er nu rekening gehouden wordt met de tijd per bekeken update. In het artikel ‘Facebook kijkt naar tijd per bekeken update in het Facebook nieuwsoverzicht‘ is hierover meer te lezen.