09-12-2019 / Ayman van Bregt

Inmiddels alweer voor de zestiende keer publiceert LinkedIn een eigen Transparency Report. Hiermee geeft het online sociale netwerk voor professionals inzage en openheid van zaken in verzoeken vanuit overheden in de wereld. Het rapport laat per land de verzoeken bij LinkedIn zien die zijn ingediend over gebruikers. Alle verzoeken worden sinds 2011 bijgehouden op een aparte website. In dit artikel staan de belangrijkste inzichten uit het 16e LinkedIn Transparency Report op een rij.

LinkedIn publiceert 16e Transparency Report

LinkedIn geeft bij verzoeken van overheden nooit informatie vrij zonder daarbij de desbetreffende LinkedIn gebruiker op de hoogte te brengen. Een uitzondering op deze regel wordt alleen gemaakt bij rechtszaken of in noodsituaties. In het LinkedIn Transparency Report wordt inzicht gegeven in de volgende informatie:

  • Het aantal verzoeken vanuit overheden met per land het aantal LinkedIn accounts waar informatie over is verstrekt;
  • De frequentie warmee LinkedIn gehoor heeft gegeven aan overheidsverzoeken en hoeveel LinkedIn accounts het betreft;
  • Het type verzoeken dat LinkedIn heeft ontvangen van de Amerikaanse overheid.

Uit de meer dan 610 miljoen LinkedIn gebruikers is er slechts over 362 LinkedIn gebruikers informatie opgevraagd in het eerste halfjaar van 2019. Dit is een forse stijging ten opzichte van het aantal aanvragen in het eerste halfjaar van 2018 (van 232 naar 362). De 362 verzoeken kwamen vanuit Brazilië, Canada, China, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Frankrijk, Ierland, India, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland.
Na twee jaar zonder verzoeken, zijn er weer aanvragen vanuit Nederland ingediend.
De onderstaande lijst uit het LinkedIn Transparency Report geeft inzicht in de verzoeken en de resultaten.

LinkedIn-transparency-report-verzoeken

Aanvullend op de inzichten van de afgelopen jaren heeft LinkedIn ook een ‘Community report‘ gepubliceerd. De afgelopen jaren zijn er diverse maatregelen genomen tegen nepaccounts en ongewenste activiteiten. Uit deze rapportage blijkt het volgende:

  • 19,5 miljoen nepaccounts zijn bij registratie gestopt;
  • 60,4 miljoen spamberichten zijn onderschept;
  • Meer dan 116.000 meldingen over inbreuk op copyrights hebben geleid tot verwijdering van content.

Meer leren over LinkedIn en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.