11-02-2015 / Ayman van Bregt

Twitter publiceert 6e transparency reportSinds 2012 publiceert Twitter een ‘Transparency report‘. In dit rapport geeft Twitter inzage en openheid van zaken in de verzoeken vanuit overheden in de wereld. Het rapport laat per land (of overheid) zien of de overheid van het desbetreffende land een verzoek bij Twitter heeft ingediend. Een verzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het verwijderen van specifieke content die via een account is geplaatst of meer informatie over de activiteiten van het account. Alle verzoeken worden verzameld op de speciale website https://transparency.twitter.com.

Uit het 6e ‘Transparency Report‘ blijkt dat het aantal ‘opgevraagde’ Twitter-accounts door de Nederlandse overheid wederom minder dan tien was, net als bij de eerdere ‘Transparency Reports‘ in 2014, 2013 en 2012. Opvallend is wel de stijging van het aantal removal requests door de Nederlandse overheid (van 2 in 2013 naar 14 in 2014).

Twitter publiceert 6e Transparency Report

Hieronder is een overzicht weergegeven met de gegevens die Twitter heeft gepubliceerd. Per onderwerp wordt verwezen naar de uitgebreidere data die Twitter via de website beschikbaar stelt. Het 6e Twitter Transparency Report gaat over de resultaten van het tweede halve jaar van 2014.

Information Requests
Het aantal keer dat overheden informatie hebben opgevraagd over Twitter-accounts is aanzienlijk toegenomen ten opzichte van de afgelopen jaren. In Nederland bleef het aantal vragen onder de tien en groeide het aantal verzoeken met 40%. Er kwamen verzoeken vanuit 4 nieuwe landen (Belize, El Salvador, Kenia en Rusland) wat het totale aantal bracht op 2871 informatie-verzoeken vanuit 58 landen. De onderstaande grafiek laat de groei van het aantal informatie-verzoeken door de tijd heen zien:

Informatie verzoeken zesde transparency verzoekBekijk de uitgebreide statistieken op de pagina ‘Information Requests Twitter Transparency Report 2014‘.

Removal Requests
Het aantal keer dat overheden een verzoek hebben ingediend om content te laten verwijderen nam het afgelopen jaar in enige mate toe, zo blijkt uit de onderstaande afbeelding:

Twitter removal request 6e transparency reportNederland heeft in het tweede halfjaar van 2014 veertien verzoeken ingediend, waarvan er in 71% van de situaties een deel  van het verzoek is ingewilligd. De uitgebreide statistieken met verzoeken voor verwijdering zijn te bekijken op de pagina ‘Removal Requests Twitter Transparency Report 2014‘.

Copyright Notices
Copyright Notices is gericht op het inbreuk op (merken)rechten. Twitter splitst dit op in drie categorieën:

  • Twitter-accounts die afgesloten worden wegens inbreuk (Users/Accounts affected);
  • Tweets die verwijderd zijn in verband met inbreuk (Tweets Withheld);
  • Media die verwijderd zijn zoals profielfoto’s, omslagfoto’s, achtergrondafbeeldingen en media die met tweets zijn geplaatst die inbreuk maakten (Media Withheld).

Het aantal ‘Copyright notices’ is ten opzichte van vorig jaar met 81% gestegen, zo laat ook onderstaande grafiek zien:

De uitgebreide statistieken van deze categorie staan op de pagina ‘Copyright Notices Twitter Transparency Report 2014‘.

Twitter Transparency Reports

De Nederlandse Social Media Academie publiceert regelmatig over Twitter en de Transparency Reports. Eerder verschenen onderstaande artikelen op socialmediaacademie.nl over Twitter’s Transparency Reports: