25-02-2013 / Stefan Mooren

LinkedIn armChelsea Gladden heeft in het artikel ‘4 Secrets For Using LinkedIn To Land a Job‘ op de website Mashable vier handige tips op een rij gezet voor het vinden van een baan via LinkedIn. Gladden is hoofd marketing en PR bij het Amerikaanse bedrijf Flexjobs. Alhoewel er veel verschillende manieren zijn om werk te vinden via LinkedIn (denk hierbij aan de vernieuwde LinkedIn Jobs Pagina), zijn de tips van Gladden interessant voor iedereen die het grootste online sociale netwerk voor professionals ter wereld gebruikt voor de zoektocht naar een baan.

  1. Maak slim gebruik van trefwoorden
    Bij de Nederlandse Social Media Academie (NSMA) plaatsen we vaker artikelen over het belang van relevante trefwoorden op LinkedIn profielen. Mede dankzij deze trefwoorden worden profielen gevonden via de zoekfunctie van LinkedIn. Ook Gladden raadt om deze reden aan dat LinkedIn-gebruikers trefwoorden gebruiken waarmee het profiel gevonden moet worden. Het is aan te raden goed na te denken over geschikte steekwoorden. Te algemene steekwoorden zorgen er bijvoorbeeld voor dat het profiel in de zoekresultaten moet concurreren met vele andere profielen. Door een goede balans te vinden tussen algemene en specifieke zoekwoorden, wordt het profiel vindbaar voor een groter aantal zoekresultaten. Om te algemene steekwoorden te vermijden, kan het artikel ‘De 10 minst originele steekwoorden op LinkedIn van 2012‘ uitkomst bieden. Voor een goed vindbaar LinkedIn profiel, kan ook het artikel ‘13 SEO tips voor betere vindbaarheid op LinkedIn‘ een toevoeging zijn.
  2. Word lid van alumni groepen
    Volgens Gladden is het slim om lid te worden van alumni groepen op LinkedIn. Niet iedere groep is wellicht even actief, maar het zijn goede plekken om interactie te zoeken met mensen die een verbinding kunnen vormen naar een gewenste baan. Onlangs heeft LinkedIn ook de mogelijkheden om met (ex) medestudenten in contact te komen verbeterd door de functie LinkedIn Alumni te verbeteren. Deze functie toont loopbaan gerelateerde informatie over alumni en een lijst van eerste-, tweede- en derdegraads connecties waarmee verbindingen kunnen worden gelegd.
  3. Stuur nooit onpersoonlijke uitnodigingen
    Wanneer LinkedIn-gebruikers besluiten om een uitnodiging tot verbinding te sturen, geeft Gladden aan dat dit bericht altijd voorzien moet zijn van een persoonlijke boodschap. Het kan weleens lastig zijn om een persoonlijke boodschap te bedenken voor personen waarbij nog geen persoonlijke ontmoeting heeft plaatsgevonden. Het artikel ‘Drie tips voor een goede LinkedIn uitnodiging aan mensen die je niet kent‘ kan hierbij helpen.
  4. Toon waardering voor connecties
    Tot slot beveelt Gladden aan om kleine blijken van waardering te tonen aan LinkedIn connecties. Denk hierbij aan het geven van complimenten wanneer connecties een nieuwe baan hebben, het geven van Endorsements voor vaardigheden of interactie rond content die ze plaatsen als statusupdate. Door dit te doen, bestaat de connecties dit andersom ook doen wat een positief effect heeft op de zichtbaarheid binnen LinkedIn.

 

Actief werk zoeken via LinkedIn

LinkedIn biedt verschillende mogelijkheden bij het werk zoeken via LinkedIn (en uiteraard uiteindelijk ook werk vinden via LinkedIn). De onderstaande LinkedIn video geeft uitleg over de uitgebreide zoekmogelijkheden op LinkedIn bij het werk zoeken via LinkedIn. Een baan vinden via LinkedIn kan met deze uitgebreide zoekmogelijkheden effectiever verlopen.

 

Uitgebreide handleiding: Een baan vinden via LinkedIn
LinkedIn benutten voor het vinden van opdrachten of het vinden van een baanDe NSMA Praktijkgids LinkedIn gevorderden is de meest uitgebreide LinkedIn handleiding waarmee je aan de hand van een duidelijk stappenplan met screenshots en instructie stap voor stap alle mogelijkheden van LinkedIn leert benutten om te zoeken naar werk via LinkedIn. Met de aangereikte kennis en inzichten word een baan vinden via LinkedIn qua kansen gemaximaliseerd.
Bekijk nu de uitgebreide handleiding LinkedIn gevorderden (NSMA Praktijkgids LinkedIn gevorderden) in onze webwinkel.

 

 

Foto: Smi23le @ Flickr/Creative Commons