21-05-2013 / Martijn Baten

Gratis bellen met Facebook

Gratis bellen via Facebook is recentelijk beschikbaar geworden voor Nederlandse gebruikers. Eerder was via het online sociale netwerk al mogelijk in de Verenigde Staten om gratis telefoongesprekken te voeren en kortgeleden in enkele Europese landen als Duitsland. Gratis bellen voor Nederlandse gebruikers is nu beschikbaar voor zowel de iPhone als Android applicaties. Om gebruik te maken van de gratis belfunctie van Facebook is geen extra update nodig.

Een gratis telefoongesprek voeren via Facebook

Facebook MessengerGebruik maken van de belfunctie kan via huidige versies van de mobiele Facebook applicatie of de Facebook Messenger applicatie. Wie in het chatgedeelte van de applicatie op het informatie-icoon drukt, gaat naar een pagina met enkele profielgegevens. Hier vind je de optie om de persoon gratis te bellen (zoals getoond bovenaan dit artikel). Druk op ‘Bel gratis’ om de gekozen Facebook gebruiker te bellen. Het voeren van het telefoongesprek gaat via een internetverbinding en kost dataverbruik (tenzij je op een wifi netwerk bent aangesloten via de smartphone). De kwaliteit van de verbinding tijdens het bellen hangt af van de kwaliteit van de internetverbinding. Voor een optimale belkwaliteit zal WiFi waarschijnlijk het beste werken.

Focus van Facebook op mobiele functies en applicaties

Met de belfunctie van Facebook gaat het online sociale netwerk de concurrentie aan met vergelijkbare gratis beldiensten van Viber en Skype. Al een lange tijd wordt specifieke de focus gelegd op mobiele functies. Reden hiervoor is onder andere het hoge mobiele gebruik van Facebook met 751 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Recentelijk werd daarom Facebook Home geïntroduceerd als nieuwe mobiele beleving voor smartphones en lanceerde eerder Facebook Poke als alternatieve chatdienst. Ook worden bestaande applicaties regelmatig bijgewerkt en voorzien van nieuwe toepassingen.