19-03-2012 / Stefan Mooren

Social media en internet in het algemeen zijn volgens sommige mensen vooral interessant voor jongeren. In de praktijk is dit natuurlijk helemaal niet zo. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het social media gebruik onder de leeftijdsgroep 50+ groeit. Het gerespecteerde onderzoeksbureau Nielsen ontdekte bijvoorbeeld naar aanleiding van het Nielsen Social Media Report dat in 2011 het aantal 50 plussers dat social mediasites bezocht via een mobiele telefoon meer dan verdubbelde ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is hiermee de snelst groeiende leeftijdsgroep.

55 plussers op LinkedIn

Op LinkedIn zijn 55 plussers ook aanwezig. Alhoewel het in totaliteit de kleinst vertegenwoordigde leeftijdsgroep is, komen er vooral in Noord-Amerika (+10% in 2011), Europa (+5% in 2011) en Australië (+7% in 2011) steeds meer 55 plussers bij op het platform. Meer feiten en cijfers over LinkedIn zijn te lezen in het artikel: Demografische statistieken LinkedIn 2012.

LinkedIn tips voor 50 plussers

Om 55 plussers die LinkedIn willen gebruiken voor het vinden van opdrachten of een baan een beetje wegwijs te maken, heeft de Amerikaanse Lindsey Pollak op het officiële LinkedIn Blog drie globale tips omschreven. Deze tips zijn hieronder op een rij gezet en omschreven:

  • Concentreer op passie: Als 50 plusser is het mogelijk dat de lijst van vorige functies vrij lang is. Om te voorkomen dat werkgevers en/of opdrachtgevers door de bomen het bos niet meer zien, kan ervoor worden gekozen om alleen de functies te tonen waar je het meest gepassioneerd over bent. Deze passie kan  verder benadrukt worden door prikkelende omschrijvingen te formuleren op je profiel.
  • Toon technologische vaardigheden: Veel functies vragen een bepaalde mate van technologische vaardigheden. Gebruik om deze reden bijvoorbeeld de mogelijkheid om ‘Skills’ (vaardigheden) toe te voegen aan je profiel. In de artikelen Verrijk je LinkedIn profiel met wat je allemaal hebt bereikt en Ontdek meer over LinkedIn Skills, wordt uitgebreid uitgelegd hoe dit werkt. Door duidelijk te maken welke technologische vaardigheden je beheerst, wordt voorkomen dat werkgevers en/of opdrachtgevers de aanname doen dat je vanwege een wat oudere leeftijd niet op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.
  • Netwerk met alle generaties: Veel banen en/of opdrachten worden niet gevonden via officiële vacatures, maar dankzij de kracht van het LinkedIn netwerk. Om deze reden is het aan te raden om de toepassingen van LinkedIn te gebruiken om je netwerk uit te breiden. Probeer hierbij verbindingen te leggen met mensen uit verschillende generaties om op deze manier een zo breed mogelijk bereik te hebben. In het artikel Makkelijker connecties vinden op LinkedIn worden enkele tips gegeven voor het uitbreiden van een netwerk.

Ebooks met praktische uitleg over LinkedIn

Om professionals te helpen bij het optimaal benutten van de mogelijkheden van LinkedIn, heeft de Nederlandse Social Media Academie (nsma) een aantal ebooks samengesteld die uitgebreide uitleg en praktische tips bevatten. Deze ebooks zijn zowel te lezen op een PC, laptop of e-reader (zoals een Ipad). Het is natuurlijk ook mogelijk om de ebooks uit te printen. Hieronder zijn de beschikbare e-books op een rij gezet: