08-02-2019 / Martijn Baten

Het aantal actieve Facebook gebruikers blijft groeien, ondanks de privacyschandalen waarmee het online sociale netwerk te maken heeft. Het aantal maandelijkse gebruikers steeg in het vierde kwartaal naar 2,32 miljard maandelijkse gebruikers, een stijging van 2,2 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal en 9 procent in vergelijking met 2017. De cijfers over het gebruik van Facebook werden gedeeld tijdens de presentatie van de vierde kwartaalcijfers over 2018. In dit artikel staan de belangrijkste feiten en statistieken op een rij.

Ondanks privacyschandalen blijft Facebook groeien

Maandelijks maken op dit moment gemiddeld 2,7 miljard mensen wereldwijd gebruik van de social media platformen die onderdeel zijn van Facebook; Facebook.com, Instagram, WhatsApp en Messenger. Dagelijks schat Facebook dat dit zo’n 2 miljard gebruikers zijn.

Naast dat Facebook groeit in het aantal gebruikers, is de omzet met 30 procent gestegen met 16,9 miljard dollar in vergelijking met het voorgaande jaar. Over een heel jaar gemeten had Facebook in 2018 een omzet van 55 miljard dollar ten opzichte van een kleine 39 miljard in 2017. De winst kwam uit op 21,1 miljard. De advertentieopbrengsten van 16,6 miljard dollar (dat is 93 procent van de omzet) zorgde in het vierde kwartaal voor een groot aandeel van de winst, een jaar geleden was dat nog 12,7 miljard.

Er is geen sprake van een afname van het aantal gebruikers wereldwijd. Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg in december op jaarbasis met 9 procent tot gemiddeld ruim 1,5 miljard. Op maandelijkse basis maken ruim 2,3 miljard personen actief gebruik van Facebook. In Nederland is er wel een afname in het aantal gebruikers, het aantal daalde vorig jaar met 640.000 gebruikers volgens onderzoeksbureau Newcom. Ondanks de daling telt Nederland nog ruim 10 miljoen gebruikers.

Facebook-Earnings-Q4-2018-DAU

De oorzaak van het dalende aantal Facebook gebruikers in Nederland is te herleiden tot de bezorgdheid van gebruikers over hun privacy. Zo kwam in de afgelopen maanden Facebook meermaals negatief in het nieuws om verschillende privacyschandalen. Recent bleek dat Facebook tieners geld heeft betaald om de app ‘Facebook Research’ te downloaden waarmee het online sociale netwerk vrijwel het gehele internetgebruik van die jongeren konden bekijken.

Nieuwe lanceringen door Facebook in 2019

Instagram, onderdeel van Facebook telt op dit moment 1 miljard dagelijkse actieve gebruikers. 500 miljoen daarvan gebruikt dagelijks Instagram Stories, dat aantal is met 100 miljoen gebruikers gestegen in vergelijking met juni 2018. CEO Mark Zuckerberg noemde de stories de laatste grote verandering, maar na vorig jaar de focus te hebben gelegd op de veiligheid, is het plan om dit jaar meer functies te ontwikkelen die naar eigen zeggen “belangrijke verbeteringen” brengen in het leven van mensen.

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Facebook kondigde Zuckerberg de volgende gebieden aan waarop Facebook in 2019 nieuwe producten wil lanceren:

  • Encryptie zal worden toegevoegd aan meer functies op Facebook voor betere beveiliging en privacy;
  • Chatdiensten zoals Messenger en WhatsApp zullen een belangrijk vertrekpunt worden voor uitwisselen van content;
  • De betaaloplossing van WhatsApp zal worden gelanceerd in meer landen;
  • Instagram Stories krijgen nieuwe opties voor het privé delen van momenten;
  • Facebook Groepen worden een meer georganiseerde functie voor vrienden en familie;
  • Facebook Watch wordt dit jaar gemeengoed, omdat video daar naartoe zal worden verplaatst vanuit het nieuwsoverzicht;
  • Augmented en Virtual Reality zullen worden verbeterd en de Oculus Quest zal dit voorjaar worden verzonden;
  • Instagram commerce en shopping krijgen nieuwe functies.

Meer leren over Facebook en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

Wekelijks op maandag onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op het NSMA Social Media Weekoverzicht hieronder.