10-04-2013 / Ayman van Bregt

Twitter activiteiten optimaliseren met RetweetlabHet analyseren van Twitter-activiteiten en tweets is een belangrijk proces om meer te kunnen halen uit Twitter. Het inzicht in welke type tweets goed aanslaan, welke momenten goed zijn om te tweeten zijn interessante gegevens om te analyseren. RetweetLab is een gratis tool van HubSpot waarmee Twitter-accounts geanalyseerd kunnen worden. RetweetLab analyseert de tweets van het Twitter-account en geeft inzicht en advies over hoe Twitter-activiteiten verbeterd kunnen worden om ook meer retweets te krijgen. Ook het is met mogelijk om met RetweetLab een Twitter-account van een concurrent te analyseren.

De belangrijkste functies van RetweetLab om Twitter te optimaliseren

RetweetLab kan veel verschillende inzichten bieden aan de hand van de tweets van het Twitter-account dat geanalyseerd wordt. In onderstaand overzicht zijn belangrijke functies van RetweetLab beschreven:

 • Dag van de week
  De grafiek laat zien op welke dag van de week het Twitter-account de meeste retweets krijgt.
 • Uur van de dag
  De grafiek laat zien op welk uur van de dag het Twitter-account de meeste retweets krijgt.
 • Lengte van een tweet
  De grafiek laat de optimale lengte van een tweet zien met de meeste retweets.
 • Sentiment
  De grafiek laat het sentiment zien (positieve en negatieve sentimenten over de inhoud van tweets) met de meeste retweets.
 • Woorden in retweets
  De grafiek geeft een overzicht van de meest gedeelde woorden in retweets.
 • Hashtags
  De grafiek geeft een overzicht met het effect van hashtags op retweets.
 • Links
  De grafiek laat het effect zien van links (url’s) op retweets.
 • Call-to-action
  De grafiek geeft inzicht in het effect van de aansporingen (call-to-action) waarmee lezers van tweets opgeroepen worden om een actie te ondernemen. De grafiek laat zien wat de impact hiervan is op retweets.
 • Vragen
  De grafiek geeft inzicht in het effect van vragen in tweets op retweets.

 

Stappenplan Twitter optimaliseren met RetweetLab

RetweetLab is een gratis online hulpmiddel en is te gebruiken door de volgende twee stappen uit te voeren:

 1. Inloggen op RetweetLab
  Ga naar RetweetLab.com en klik op de knop ‘Log In with Twitter’ om in te loggen.Inloggen op RetweetLab
 2. RetweetLab toegang geven tot Twitter
  Nadat op de knop ‘Log In with Twitter’ is geklikt verschijnt een scherm waar ingelogd moet worden met de Twitter accountgegevens van het account dat geanalyseerd moet worden. Vul de login-gegevens van het Twitter-account in en klik op ‘Authorize app’.RetweetLab toegang geven tot Twitter
 3. Resultaten RetweetLab bekijken
  Nadat RetweetLab toegang heeft gekregen tot een Twitter-account is het ook mogelijk om andere Twitter-accounts te analyseren. Hiermee is het mogelijk om het Twitter-account te vergelijken met concurrentie die op Twitter actief is.

 

Concurrentie-analyse op Twitter met RetweetLab

Nadat RetweetLab toegang heeft gekregen tot een Twitter-account is het ook mogelijk om andere Twitter-accounts te analyseren waaronder dus ook concurrentie die op Twitter actief is. Door het Twitter-account te veranderen achter ‘@’ en op ‘Analyze’ te klikken maakt RetweetLab direct een rapport van het te analyseren Twitter-account.

Concurrentie-analyse op Twitter met RetweetLab

 

Artikelen om Twitter-activiteiten te optimaliseren

RetweetLab is een gratis tool van HubSpot. Regelmatig schrijft deĀ Nederlandse Social Media Academie over onderzoeken van Dan Zarrella van HubSpot. Een aantal van deze artikelen staan hieronder op een rij: