11-05-2018 / Martijn Baten

Instagram heeft een functie geïntroduceerd om het eigen Instagram account te downloaden, vergelijkbaar met de downloadfunctie van Facebook. Met de functie kunnen gebruikers een archief opvragen met daarin een bestand met alle eigen geplaatste foto’s, opmerkingen, profielgegevens en meer. In dit artikel wordt toegelicht hoe het opvragen van de eigen Instagram gegevens werkt.

Mogelijkheid om het eigen Instagram account te downloaden

In navolging van het dataschandaal rond Cambridge Analytica ontwikkelt het moederbedrijf Facebook in hoog tempo nieuwe toepassingen om gebruikers meer controle te geven over de eigen gegevens. Daarnaast vereist de nieuwe privacywetgeving AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) die vanaf 25 mei zal worden gehandhaafd om een toepassing waardoor gebruikers altijd inzage kunnen krijgen in hun eigen gegevens.

De functie om het eigen Instagram account te downloaden is vooralsnog alleen beschikbaar via de desktopversie van de dienst en wordt later ook toegankelijk gemaakt via de iOS en Android applicatie. Via deze pagina in de instellingen van Instagram kunnen de eigen gegevens worden opgevraagd. In de het archief bevindt zich de eigen profielinformatie, geplaatste foto’s, video’s, gearchiveerde Stories (geplaatst na december 2017), onderschriften bij foto’s en video’s, gebruikersnamen van volgers en de personen die je volgt, privéberichten, reacties, likes, uitgevoerde zoekopdrachten en instellingen. Het kan tot 48 uur duren na aanvraag van het archief om de gegevens te verzamelen en per e-mail toe te sturen.

Instagram gegevens downloaden

Niet alleen Instagram, maar ook WhatsApp zal met een functie komen waarmee gebruikers wereldwijd via de app een kopie van hun gegevens kunnen opvragen. Gebruikers krijgen hiermee een bestand met daarin hun profielinformatie zoals de profielfoto’s, de namen van groepschats, maar geen tekstberichten. Deze kunnen worden geëxporteerd via een aparte functie die beschikbaar is voor de meeste smartphones. De nieuwe functie zal beschikbaar zijn bij de eerstvolgende update van de WhatsApp die kan worden verkregen via de Apple App Store of Google Play Store.

Meer leren over Instagram en andere social media? Meld je dan aan voor de wekelijkse NSMA nieuwsbrief!

Elke maand onze laatste tips & tricks ontvangen per mail? Abonneer je dan op onze NSMA Social Media Nieuwsbrief hieronder.

De nieuwsbrief wordt automatisch samengesteld en verzonden. We gaan vertrouwelijk met je persoonsgegevens om.